Delta IV Heavy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Delta IV Heavy -kantoraketti

Delta IV Heavy on Delta IV -kantorakettiperheeseen kuuluva suurikokoinen kaksivaiheinen amerikkalainen kantoraketti. Sen valmistaja on Boeing. Raketin hinta on noin 170 miljoonaa dollaria.

Raketissa on rinnakkain kolme Common Booster Core-vaihetta, joista jokaisessa on yksi nestemäistä vetyä polttava RS-68 -moottori, ja näistä keskimmäisen päällä on raketin toinen vaihe. Keskimmäisen tehoa pienennetään laukaisun jälkeen, jotta siinä riittää polttoainetta hiukan pidempään kuin reunimmaisissa, jotka irrotetaan aiemmin, eli reunimmaiset toimivat apuraketteina keskimmäiselle. Laukaisun aikainen suurin työntövoima on 8,7 miljoonaa newtonia. Toisessa vaiheessa on nestemäistä vetyä polttava RL10B-2 -moottori.

Delta IV Heavy pystyy kuljettamaan 22 000 kg:n kuorman matalalle maata kiertävälle radalle (jolla on mm. Kansainvälinen avaruusasema), ja 13 130 kg kuorman siirtoradalle kohti geosynkroonista rataa. Raketin laukaisumassa on 733 400 kg. Raketin halkaisija on 5 metriä ja pituus on noin 71 metriä.

Testilento

Kantoraketin ensimmäinen laukaisu oli 21. joulukuuta 2004 kello 2150 UTC Cape Canaveralin tukikohdasta laukaisualusta 37B:ltä (samalta paikalta laukaistiin Saturn I ja IB -kantoraketit 1960-luvulla). Tätä testilentoa, jolla avaruuteen kuljetettiin DemoSat ja Nanosat-2 -satelliitit, seurasivat suunnitelmien mukaan varsinaiset lennot elokuussa ja joulukuussa 2005.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Delta IV Heavy.