Delta Air Linesin lento 191

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Delta Airlinesin lento 191
Tietokoneella luotu kuva hetkeä ennen onnettomuutta.
Tietokoneella luotu kuva hetkeä ennen onnettomuutta.
Yhteenveto
Päivämäärä 2. elokuuta 1985
Onnettomuustyyppi mikropurkaus, maahansyöksy
Tapahtumapaikka Dallasin kansainvälinen lentoasema, Dallas, Texas, Yhdysvallat
  32°55′N, 97°01′W
Lähtöpaikka Fort Lauderdalen kansainvälinen lentoasema
Välilaskupaikka Dallasin kansainvälinen lentoasema
Määränpää Los Angelesin kansainvälinen lentoasema
Kuolleita 137 (yksi maassa)
Loukkaantuneita 28 (yksi maassa)
Eloonjääneitä 27
Lentokone
Konetyyppi Lockheed L-1011-385-1 TriStar
Lentoyhtiö Delta Air Lines
Rekisteritunnus N726DA
Matkustajia 152
Miehistöä 11 [1]
Koneen hylky päivän jälkeen onnettomuudesta.

Delta Air Linesin lento 191 oli Delta Air Linesin Yhdysvaltain sisäinen reittilento Fort Lauderdalen kansainväliseltä lentoasemalta Los Angelesin kansainväliselle lentoasemalle Dallasin kansainvälisen lentoaseman kautta. Lentoa operoinut Lockheed L-1011-385-1 TriStar -matkustajalentokone törmäsi 2. elokuuta 1985 laskeutumisen yhteydessä vesitankkiin. Törmäyksessä ja sitä seuranneessa maahansyöksyssä menehtyi 136 henkilöä koneessa olleesta 163:sta. Lisäksi yksi henkilö kuoli maassa.[1]

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koneen reitti oli Hollywoodin lentoasemalta Dallasiin Los Angelesin kautta. Kone oli lähestynyt Dallasin lentoasemalle sateisessa säässä pohjoiselta suunnalta ja oli määrätty laskeutumaan kiitotielle 17L Miehistön raportin mukaan tuuli tuli laskeutumisen aikana suunnasta 090°. Miehistö laski laskutelineet ja asetti siivekkeet 33° kulmaan. Kone jatkoi sateiselle alueelle laskeutumiseen aikana.lähde?

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koneen laskeutuessa miehistö sai varoituksia liian matalasta korkeudesta. Lennonjohdon mukaan hän ei ensin nähnyt konetta, mutta kun kone tuli sadepeitteen takaa ja lensi liian matalalla, hän käski tehdä ylösvedon. Useiden silminnäkijöiden mukaan kone törmäsi maahan ja nousi uudelleen ilmaan. Kone ylitti nopeasti State Highway 114 -maantien ja osui siellä olleeseen autoon ja lyhtypylvääseen. Kone jatkoi liukumista peltoa pitkin lentoaseman vieressä vasemmalla siivellään, kunnes silminnäkijät kertoivat nähneensä liekkejä vasemmassa siivessä. Kone osui keulastaan vesitankkiin kello 18:05.52 ja syttyi palamaan. Koneen peräosa kiepahti liukumaan takaperin ja pysähtyi lopulta vasemmalle kyljelleen.lähde?

Kuolleet ja eloonjääneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koneessa kuoli 134 ihmistä ja selvisi 29. Kahden matkustajan vammat olivat liian vakavia, ja he menehtyivät noin kuukauden päästä onnettomuudesta. Yksi ihminen kuoli maassa koneen osuessa autoonsa maantiellä.lähde?

Onnettomuuden syy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onnettomuus johtui säästä. Tutkinnan mukaan lentoaseman ympärillä oli syntynyt pieni syöksyvirtaus eli mikropurkaus, joka työnsi konetta alaspäin.lähde? Syöksyvirtaus syntyy, kun ukkospilvi ja sen sisällä oleva sade painavat tarpeeksi paljon tulemaan alaspäin, ja se oli tarpeeksi voimakas pudottamaan lennon. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b NTSB AAR-86-05 ntsb.gov. Viitattu 10.2.2018. (englanniksi)
  2. Syöksyvirtaukset ilmatieteenlaitos.fi. Viitattu 10.2.2018.