Deir el Bahri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Djeser-Djeseru, arkkitehti Senenmutin suunnittelema Hatšepsutin temppeli Deir el-Bahrissa.

Deir el-Bahri (arab. دير البحريdayr al-baḥrī, sananmukaisesti "Pohjoinen luostari") on kuolintemppelien ja hautojen alue, joka sijaitsee Theban nekropolissa Egyptissä Niilin länsirannalla vastapäätä Luxorin kaupunkia.

Temppelialue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deir el Bahrin terassitemppeli oli alun perin 1460-luvulla eaa. suunniteltu kuningatar Hatšepsutin kuolintemppeliksi, mutta rakennusteknisistä syistä hanke epäonnistui.[1]

Ensimmäinen alueelle rakennettu monumentti oli 1995 eaa. kuolleen 11. dynastian Mentuhotep II:n kuolintemppeli. Myös Amenhotep I ja Hatšepsut rakensivat paikalle temppelinsä. Hatšepsutin kuolintemppeli suunniteltiin aikaisempien kuningashautojen alapuolelle. Louhiminen ei kuitenkaan onnistunut suunnitellulla tavalla, koska kiviaines oli epätasaista. Hautakammio on tosin syvällä, mutta ei suunnitellulla paikalla. Sinne haudattiin vain Hatšepsutin lähin avustaja Senenmut.

Deir el Bahrin pohjapiirros: Mentuhotep II:n, Thutmosis III:n ja Hatšepsutin temppelit.

Al-Gama'a al-Islamiyyasta tulleet islamistiset militantit surmasivat alueella 58 matkailijaa ja neljä egyptiläistä vuonna 1997. Matkailijoiden määrä väheni alueella väliaikaisesti huomattavasti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mertz, Barbara 1964. Temples, Tombs and Hieroglyphs. New York: Coward-McCann. ISBN 0-87226-223-5

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otavan suuri maailmanhistoria. Osa 2, Jokilaaksojen valtakunnat, Päätoim. Erling Bjöl, Otava. Keuruu 1982. ISBN 951-1-06987-X. Sivut 89–90.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Deir el Bahri.