Deinotherium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Deinotherium
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Norsueläimet Proboscidea
Heimo: Deinotheriidae
Alaheimo: Deinotheriinae
Suku: Deinotherium
Kaup, 1829
Lajit
Katso myös

  Deinotherium Wikispeciesissä
  Deinotherium Commonsissa

Deinotherium giganteum-lajin kallo Oxford University Museum of Natural History -museossa.

Deinotherium (suom. ”kauhistuttava eläin”) oli 20–1,5 miljoonaa vuotta sitten elänyt suuri norsueläin. Sen tuntee lyhyistä alaspäin sojottavista syöksyhampaista, joilla eläin saattoi kuoria puiden kaarnaa, puolustaa itseään ja kosiskella lajitovereita.[1]

Eläin on suurimpia koskaan eläneitä maanisäkkäitä: se oli 3,5–4 metriä korkea ja painoi jopa 10 tonnia.[1] Nykyinen afrikannorsu on 3–3,5 metriä korkea ja painaa 3–6 tonnia. Tämä tekee Deinotheriumista kolmanneksi suurimman tunnetuista maalla eläneistä nisäkkäistä. Deinotherium oli kehittynyt pienemmästä varhaismioseenin Prodeinotheriumista.lähde?

Deinotheriumin ensimmäiset fossiilit löytyivät 1820-luvulla Saksasta[1]. Suomen Suomusjärveltä löydettiin vuonna 1960 kivettynyt Deinotheriumin olkaluun kappale, joka kuitenkin määritettiin vasta 2000-luvulla. Se on vähintään viisi, todennäköisimmin 5–13,5 miljoonaa vuotta vanha, ja sen arvellaan kulkeutuneen Lounais-Suomeen Venäjältä jäävuoren mukana vasta miljoonia vuosia eläimen kuoleman jälkeen. Se on maailman pohjoisin tunnettu Deinotherium-löytö ja samalla Suomen vanhin nisäkäsfossiili. Löydön teki sattumalta silloinen opiskelija Marja Simonsuuri.[2][3]

Deinotherium oli luultavasti kasvinsyöjä.[1]

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Deinotherium giganteus Euroopassa myöhäismioseenilta keskiplioseenille, keskiplioseenilla Saksassa, alaplioseenilla Romaniassa. Se hävisi luultavasti 2–4 miljoonaa vuotta sitten.lähde?
  • Deinotherium indicus Aasiassa Intian ja Pakistanin seuduilla keskimioseenilta myöhäismioseenille, katosi 7 miljoonaa vuotta sittenlähde?
  • Deinotherium bozasi Afrikassa myöhäismioseenilta varhaispleistoseenille (viimeinen noin miljoona vuotta sitten)lähde?

Mokele mbembe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikkalaisen taruhirviön, mokele mbemben, on joskus väitetty olevan Deinotherium. Monet retkikunnat ovat tutkineet olion väitettyä asuinaluetta, mutta todisteita sen olemassaolosta ei ole löytynyt.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Haines, Tim & Chambers, Paul: Esihistoriallinen eläinmaailma, s. 178. Gummerus, 2007. ISBN 978-951-20-7276-7.
  2. Salonen ym. 2016: The northernmost discovery of a Miocene proboscidean bone in Europe. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology. (englanniksi) Luettu 26.4.2016.
  3. Pieni pala tertiääriä Geologi-lehti 4/2016. Viitattu 19.4.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]