Deep web
Deep web[1] (”syväverkko”) tarkoittaa niitä World Wide Webin osia, joita Internetin hakukoneet eivät näytä.[2] Deep webin vastakohta on surface web (”pintaverkko”), se Internetin osa, jossa liikkumista ei ole mitenkään rajoitettu.[3] Termin deep web keksijänä pidetään tietojenkäsittelytieteilijä Michael K. Bergmania, joka keksi termin vuonna 2001.[4]
Vaikka deep web ei näy hakukonepalveluissa, siihen kuuluu suuri määrä täysin julkisia ja tavallisilla selaimilla helposti saavutettavia verkkosivuja, esimerkiksi erilaiset tietokannat, kuten Suomen julkisten kirjastojen virtuaalisten kortistojen sisältö. Samoin tyypillisiä deep webin osia ovat monet maksumuurein suojatut verkkosivut kuten sanomalehtien vain tilaajille suunnattu verkkosisältö. Deep webiin kuuluvat myös esimerkiksi sellaiset verkkokeskustelufoorumien tai sosiaalisen median alueet, jotka eivät ole lainkaan selattavissa ilman jäseneksi rekisteröitymistä ja sisäänkirjautumista tai keskustelusovellukset kuten Discord tai Telegram.
Deep webiä ei pidä sekoittaa dark webiin eli pimeään verkkoon, joka muodostaa vain osan deep webistä. Pimeä verkko, dark web, on työläämmin saavutettavissa ja vaatii yleensä erillisen ohjelmiston käyttämistä. Pimeän verkon käyttötarkoitukset vaihtelevat tutkivasta journalismista neutraaliin yksityisyydenhaluun, totalitarististen maiden toisinajattelijoiden keskinäisestä viestinnästä terroristiryhmien verkostoitumiseen ja valtiollisesta tiedustelutoiminnasta rikollisjärjestöjen harjoittamaan liiketoimintaan. Suuri osa Internetin huume- ja asekaupasta käydään pimeässä verkossa.
Tavallisessa deep webissä tapahtuvat tiedonsiirrot ovat jokseenkin yhtä helposti jäljitettävissä kuin surface webissäkin. Tosin deep webiin kuuluvat verkkosivut käyttävät useammin erilaisia salauksia, jolloin tiedonsiirtojen sisältö ei välttämättä ole jäljittäjien helposti luettavissa. Pimeässä verkossa tiedonsiirtojen seuraaminen ja käyttäjien tunnistaminen on lähtökohtaisesti huomattavan vaikeaa, mutta ei mahdotonta.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Parkkari, Jani: Iltalehti pääsi salaiselle nettisivulle: Huumeita, aseita ja lapsipornoa kaupataan avoimesti Iltalehti. 7.10.2011. Viitattu 13.3.2018.
- ↑ Rouse, Margaret: What is deep Web? – Definition from WhatIs.com WhatIs.com. Viitattu 13.3.2018. (englanniksi)
- ↑ What is Surface Web? Computer Hope. Viitattu 13.3.2018. (englanniksi)
- ↑ Wright, Alex: New Search Technologies Mine the Web More Deeply The New York Times. 22.2.2009. Viitattu 13.3.2018. (englanniksi)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Deep web Wikimedia Commonsissa