Deborah Compagnoni

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Deborah Compagnoni

Deborah Compagnoni (s. 4. kesäkuuta 1970 Bormio) on italialainen entinen alppihiihtäjä ja kolminkertainen olympiavoittaja.

Compagnonin uraa varjostivat monet loukkaantumiset ja sairastelut. Hänen polviinsa tehtiin neljä leikkausta, hän selvisi vakavasti maksatulehduksesta ja vuonna 1990 hän lähes kuoli suolitukokseen.

Vuonna 1992 Compagnoni voitti ensimmäisen maailmancup-osakilpailunsa, samana vuonna hän voitti Albertvillen olympialaisissa kultaa super-G:ssä. Kultalaskun jälkeisenä päivänä suurpujottelussa hän loukkasi vasemman polvensa.

Seuraavina vuosina Compagnoni jätti vauhtilajeissa kilpailemisen ja hänestä tuli yksi parhaista suurpujottelijoista. Lillehammerissa 1994 hän voitti olympiakultaa suurpujottelussa ja uusi voittonsa 1998 Naganossa. Naganossa hän voitti myös hopeaa pujottelussa häviten kullan vain kuudella sadasosasekunnilla.

Compagnoni voitti suurpujottelun maailmanmestaruuden vuonna 1996. Seuraavana vuonna hän uusi mestaruutensa ja voitti lisäksi pujottelun. Saavutukseen ei ole kyennyt yksikään toinen italialainen alppihiihtäjä. Compagnoni voitti kaikkiaan 16 maailmancup-osakilpailua (13 suurpujottelussa, 2 super-G:ssä ja 1 pujottelussa) ja suurpujottelun kokonaiscupin vuonna 1997.

Maailmancup-rinne Bormiossa on nimetty Deborah Compagnonin mukaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]