Deborah Compagnoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Deborah Compagnoni
Deborah Compagnoni
Maa:  Italia
Naisten alppihiihto
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Albertville 1992 super-G
Kultaa Kultaa Lillehammer 1994 suurpujottelu
Kultaa Kultaa Nagano 1998 suurpujottelu
Hopeaa Hopeaa Nagano 1998 pujottelu
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Sierra Nevada 1996 suurpujottelu
Kultaa Kultaa Sestriere 1997 suurpujottelu
Kultaa Kultaa Sestriere 1997 pujottelu
Nuorten MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Sälen/Hemsedal 1987 suurpujottelu
Pronssia Pronssia Bad Kleinkirchheim 1986 syöksylasku
Pronssia Pronssia Sälen/Hemsedal 1987 pujottelu

Deborah Compagnoni (s. 4. kesäkuuta 1970 Bormio, Italia) on italialainen uransa lopettanut alppihiihtäjä ja kolminkertainen olympiavoittaja.

Compagnonin uraa varjostivat monet loukkaantumiset ja sairastelut. Hänen polviinsa tehtiin neljä leikkausta, hän selvisi vakavasta maksatulehduksesta ja vuonna 1990 hän lähes kuoli suolitukokseen.

Vuonna 1992 Compagnoni voitti ensimmäisen maailmancup-osakilpailunsa, samana vuonna hän voitti Albertvillen olympialaisissa kultaa super-G:ssä. Kultalaskun jälkeisenä päivänä suurpujottelussa hän loukkasi vasemman polvensa.

Seuraavina vuosina Compagnoni jätti vauhtilajeissa kilpailemisen ja hänestä tuli yksi parhaista suurpujottelijoista. Lillehammerissa 1994 hän voitti olympiakultaa suurpujottelussa ja uusi voittonsa 1998 Naganossa. Naganossa hän voitti myös hopeaa pujottelussa häviten kullan vain kuudella sadasosasekunnilla.

Compagnoni voitti suurpujottelun maailmanmestaruuden vuonna 1996. Seuraavana vuonna hän uusi mestaruutensa ja voitti lisäksi pujottelun. Saavutukseen ei ole kyennyt yksikään toinen italialainen naisalppihiihtäjä. Compagnoni voitti kaikkiaan 16 maailmancup-osakilpailua (13 suurpujottelussa, 2 super-G:ssä ja 1 pujottelussa) ja suurpujottelun kokonaiscupin vuonna 1997.

MM-kilpailuissa 2005 sekä maailmancupissa käytetty laskettelurinne Bormion naapurikunnassa Valfurvassa on nimetty Deborah Compagnonin mukaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]