Death Stranding

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Death Stranding
Death Stranding -pelin virallinen kansikuva.
Death Stranding -pelin virallinen kansikuva.
Kehittäjä Kojima Productions
Julkaisija
Jakelija Epic Games Store, Steam, PlayStation Store, Humble Store ja Microsoft Store
Ohjaaja Hideo Kojima
Tuottaja
 • Hideo Kojima
 • Kenichiro Imaizumi
Suunnittelija Hideo Kojima
Käsikirjoittaja
Taiteilija Yoji Shinkawa
Säveltäjä Ludvig Forssell
Pelisarja Death Stranding
Pelimoottori Decima
Julkaistu
 • 8. marraskuuta 2019
Lajityyppi avoin pelimaailma, toimintapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus CERO: D (17 vuotta tai vanhempi)
ESRB: Alkaen 17 vuotta
GSRR: 18+
PEGI 18
USK 16
Alusta PlayStation 4
Jakelumuoto Blu-ray-levy ja digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Death Stranding on Kojima Productionsin kehittämä ja Sony Interactive Entertainmentin julkaisema toimintapeli, jossa on selviytymispelin ominaisuuksia. Peli on julkaistu PlayStation 4:lle 8. marraskuuta 2019[1][2] ja Microsoft Windowsille kesällä 2020.[3]

Peli on Hideo Kojiman ja hänen pelistudionsa ensimmäinen peli sen jälkeen, kun studio irtaantui Konamin alaisuudesta.[4] Death Strandingin kehitys julkistettiin virallisesti Sonyn E3 2016 -konferenssissa kesäkuussa 2016.[5] Peli käyttää moottorina Guerrilla Gamesin kehittämää Decima-pelimoottoria, joka on käytössä pelissä Horizon Zero Dawn.[6]

Peli ilmestyi myös PlayStation 5 konsolille Director's Cut laajennuksella, jossa on mukana poistettuja kohtauksia, sekä 4K 60fps kuvantaajuus.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin promootiofiguuri E3 2018 -tapahtumassa. Kuvassa näkyy Sam Porter Bridges ja Bridge Baby.

Death Stranding on avoimen pelimaailman peli, joka sijoittuu post-apokalyptiseen liittovaltioon nimeltä United Cities (UCA), jotka on perustettu menetettyjen Yhdysvaltojen tilalle.

Pelin päähenkilö on kuriiri Sam Bridges, jolle on annettu tehtäväksi kantaa tietotekniikkaa eri kaupunkien yhteisöille, jotta ihmiskunta voisi perustaa ”uuden internetin”, joka nostaisi radikaalisti ihmiskunnan todennäköisyyttä selviytyä tulevasta maailmanlopusta. Pelaajalla on käytössään useita eri työkaluja ja ajoneuvoja pakettien kuljettamiseen. Pelaajan pitää kuitenkin valita kulkureittinsä harkiten, sillä jotkut reitit voivat olla vaarallisia ja tietyt reitit vaativat tietynlaista kulkutapaa. Pelaaja voi saada työkaluja ja ajoneuvoja lisää suorittaessaan tehtäviä ja edetessään pelissä. Pelaajan on vältettävä sateella kulkemista ilman suojaa, koska saastunut sade aiheuttaa eroosiokorroosiota varustukseen, ajoneuvoihin ja hahmon kantamiin paketteihin.

Pelissä vihollisina ovat niinkutsutut ”BT-hirviöt” sekä Mule ja Homo Demens -terroristijärjestöjen jäsenet, jotka hyökkäävät Samin kimppuun tämän huomatessaan. Pelissä on mahdollista saada aseita, mutta terroristien suoranaista tappamista ei suositella, koska ihmisten ruumiista saattaa muuttua uusia BT-hirviöitä. Tämän takia suuri osa Sam Bridgesin arsenaalin aseista on luotu tappamisen sijasta lamauttamaan viholliset. BT-hirviöiden tappamiseen on erilliset varustukset, jotka eivät tehoa ihmisiin yhtä tehokkaasti. Matkojen aikana pelaajalla on apunaan BB, ”Bridge Baby”. BB on nuori vauva, joka kulkee pelaajan mukana panssarilasilla suojatussa tekokohdussa. Vauvaan yhdistetyn teknologian avulla pelaajalla on mahdollisuus matkustaa BT-hirviöiden toispuoleiseen ulottuvuuteen, jonne normaalisti pääsee vain kuolleet ihmiset. Bridge Baby myös varoittaa pelaajaa lähistöllä olevista BT-hirviöitä. Pelaajan pitää välillä varmistaa, että vauva voi hyvin, eikä pelaaja saa päästää vauvaa itkemään, koska itku houkuttelee BT-hirviöitä. Mikäli pelaaja saa paketin toimitettua ehjänä, pelaajan ja asiakkaan välinen suhde paranee.

Death Stranding sisältää sekä pää- että sivutehtäviä. Päätehtäviä suorittamalla pelin tarinassa pääsee eteenpäin, ja sivutehtäviä tekemällä pelaaja voi ansaita lisää työkaluja, aseita, sekä ajoneuvoja käyttöönsä.[7]

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Death Strandingissa pelaajat eivät voi suoranaisesti tavata toisiaan, mutta he voivat jättää maastoon viestejä, joita toiset pelaajat voivat lukea, samalla tavalla kuin peleissä Demon’s Souls, Dark Souls ja Bloodborne. Pelaajat voivat myös jättää toisilleen esineitä, rakennusmateriaaleja, sekä ajoneuvoja. Tämän lisäksi he voivat myös rakentaa toisilleen kulkureittejä maaston läpi, sekä rakentaa toisilleen erilaisia suojaa antavia rakennuksia esim sateiden, ja vihollisten varalta.

Kaikki tämä tapahtuu taustalla ilman, että pelaajat ikinä tapaavat toisiaan kasvotusten.[8][9]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hideo Kojima palkkasi peliin useita elokuvanäyttelijöitä näyttelemään pelin keskeisiä hahmoja.[10]

 • Sam Bridges (Norman Reedus), pelin päähenkilö on ”porter”-nimellä kutsuttu kuriiri, jonka tehtävänä on kantaa tietoteknisiä laitteita United Cities (UCA) -liittovaltion kaupunkeihin. Sam kantaa päällään Q-pid-pantaa, jonka avulla hän on aina yhteydessä uuteen internetiin, jonka luomisessa Sam on mukana.
 • Bridge Baby (BB) on Samin adoptoitu vauva, jonka äiti on vaipunut aivovamman takia koomaan. Vauvaan yhdistetyn teknologian ansiosta Sam voi matkustaa aiemmin eläneiden ihmisten, BT-hirviöiden, ulottuvuuteen, jonne ihminen normaalisti pääsisi vain kuollessaan. Vauvan ja Samin välinen suhde kehittyy pelin tarinan edetessä.
 • Cliff (Mads Mikkelsen), pelin pääantagonisti, joka pystyy kulkemaan vapaasti BT-hirviöiden ulottuvuudessa, ja jolla on kyky hallita BT-hirviöitä tahtonsa mukaan.
 • Fragile (Léa Seydoux) on kuriiri, joka jakaa Samille paljon tietoa alaan liittyen.
 • Amelie (Lindsay Wagner) on liittovaltion nykyinen presidentti.
 • Deadman (Guillermo del Toro/äänenä Jesse Corti) on Bridge Baby -asiantuntija, joka auttaa Samia BB:hen liittyvissä asioissa.
 • Higgs (Troy Baker) on toinen pelin antagonisteista, joka käyttää kullalla valettua pääkallomaskia.
 • Mama (Margaret Qualley) on äiti, jonka lapsi syntyi kuolleena BT-hirviöiden ulottuvuuteen. Maman napanuoraan yhdistetyn teknologian avulla hän pystyy olemaan jatkuvasti yhteydessä lapseensa, mutta hän ei saa siirtyä pois vuoteeltaan, tai muuten hän saattaa menettää yhteyden lapseensa lopullisesti.
 • Heartman (Nicolas Winding Refn/äänenä Darren Jacobs) on mies, jolla on vakava sydänvamma, jonka takia hänen sydämensä pysähtyy joka 21. minuutti, joka johtaa aina hänen tilapäiseen kuolemaansa. Hänellä on tällöin kolme minuuttia aikaa etsiä hänen kuolleita perheenjäseniään BT-hirviöiden ulottuvuudesta. Kun tasan kolme minuuttia on kulunut, Heartman herätetään takaisin henkiin hänen kehon sisään rakennetun defibrillaattorin avulla. Heartman on matkustanut BT-hirviöiden ulottuvuuteen jopa 218 550 kertaa.
 • Die-Hardman (Tommie Earl Jenkins) on liittovaltion armeijan ylipäällikkö ja Samin työnantaja.
 • Bridget (Lindsay Wagner), edellinen Yhdysvaltain presidentti, silloin kun valtio oli vielä olemassa.
 • The Wandering MC (Conan O’Brien) valmentaa pelaajaa uimaan paremmin antamalla hänelle vettähylkivän asun, jolla voi kellua veden pinnalla.[11]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IGN-sivuston Tristan Ogilvie kehui pelin maailmaa, sekä pelin ominaisuuksien kekseliäisyyttä, mutta kritisoi pelin hidastempoisuutta ja matkustamisen liiallista raskautta ja antoi pelille 6.8/10 pistettä.[12] Gameinformer-lehden Matthew Kato kehui pelin keskeisiä teemoja, mutta kritisoi pelin taistelumekaanikoita, sekä vihollisten huonoa tekoälyä ja antoi pelille 7/10 pistettä.[13] Digitaltrends-lehden Giovanni Colantonio sanoi että pelin matka on raskas, ja pitkäveteinen, mutta siitä huolimatta kannattava. Giovanni antoi pelille 3.5/5 pistettä.[14][15]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sony vahvistaa: Hideo Kojima kehittää PS4-yksinoikeuspeliä uudella studiollaan Pelaaja. 16.12.2015. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 17.11.2016.
 2. Death Stranding coming to PS4 this November, watch the new trailer Polygon. 29.5.2019. Viitattu 29.5.2019. (englanniksi)
 3. Joseph Luster: Hideo Kojima's Death Stranding Will Come to PC in Summer 2020 crunchyroll.com. 28.10.2019. Crunchyroll. Englanti
 4. https://www.cnet.com/news/death-stranding-e3-2018-ps4-everything-to-know/ 9.6.2018. CNet. Viitattu 11.6.2018.
 5. Hideo Kojima paljasti seuraavan projektinsa... alastomalla Norman Reedusilla? Pelaaja. 14.6.2016. Arkistoitu 17.11.2016. Viitattu 17.11.2016.
 6. PSX 2016: DEATH STRANDING WILL RUN ON GUERRILLA GAMES' DECIMA ENGINE IGN. Viitattu 25.4.2017.
 7. Shirrako: DEATH STRANDING REVIEW - Shirrako (html) 1.11.2019. Google Docs: Shirrako. Englanti[vanhentunut linkki]
 8. Skill Up: Death Stranding - A Brief Review (1000% Spoiler-Free) (mp4) (Kohdassa 11:00 kerrotaan pelin verkko ominaisuuksista.) 1.11.2019. YouTube: Skill Up. Englanti
 9. psnatio: Review: Death Stranding (PS4) (html) 1.11.2019. psnatio. ”While you are experiencing Death Stranding, other gamers will be playing at well. And while you never actually see these players in the environment, you might see a little sign left by another player encouraging you on the road with a “Keep on keeping on” message. Or, someone might leave a spare ladder on the ground with a sign beckoning you to take it if you need it.” Englanti
 10. Dani Lee Collins: The Death Stranding characters explained (html) SVG. SVG: SVG. Arkistoitu 1.11.2019. (englanniksi)
 11. Kara Dennison: Conan O'Brien Comes to Death Stranding to Dress You Like an Otter (html) Crunchyroll. 24.10.2019. Crunchyroll: Crunchyroll. Englanti
 12. IGN: Death Stranding Review - Damaged Goods. 1.4.2019. IGN: IGN. ”There is a fascinating, fleshed-out world of supernatural science fiction to enjoy across its sprawling and spectacular map, so it’s a real shame that it’s all been saddled on a gameplay backbone that struggles to adequately support its weight over the full course of the journey.” Englanti
 13. Matthew Kato: Death Stranding Review – The Wanderer 1.4.2019. Gameinformer: Gameinformer. Englanti
 14. Giovanni Colantonio: Death Stranding review: Bridging the divide (png) 1.4.2019. Digitaltrends: Digitaltrends. Englanti
 15. Giovanni Colantonio: Death Stranding review: Bridging the divide Digitaltrends. 1.11.2019. Digitaltrends: Digitaltrends. Englanti

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]