Noituutta

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Dead and Buried)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Noituutta
Dead & Buried
Ohjaaja Gary Sherman
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Joe Renzetti
Kuvaaja Steven Poster
Leikkaaja Alan Balsam
Lavastaja
Erikoistehosteet Stan Winston
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Barclays Mercantile Industrial Finance
Levittäjä Embassy Pictures
Ensi-ilta 1981
Kesto
  • 94 minuuttia
  • Suomessa 2003 tarkastettuna 85 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Noituutta, videolevityksessä myös: Kuolleet ja haudatut (Dead & Buried) on vuonna 1981 valmistunut ohjaaja Gary Shermanin ohjaama tieteis- ja kauhuelokuva.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Farentino näyttelee Dan Gillisiä, Potter's Buff -nimisen pikkukaupungin sheriffiä. Kaupunkiin vierailemaan saapunut valokuvaaja joutuu kaupunkilaisjoukon pahoinpitelemäksi ja hänet sytytetään palamaan. Uhri selviää kuitenkin koettelemuksesta ja päätyy paikalliseen sairaalaan hoidettavaksi, mutta joutuu murhatuksi aivan sherifiin ja hoitavan lääkärin silmien alla.

Muitakin kaupunkiin vierailemaan tulleita henkilöitä joutuu vastaavien hyökkäysten kohteeksi. Sheriffi apunaan paikallinen hautausurakoitsija ja kuolinsyytutkija William G. Dobbs (Jack Albertson) alkavat kuumeisesti selvittää näiden hyökkäysten taustoja. Uhreja tulee lisää päivittäin. Lisäksi käy ilmi, että murhatyöt tekevät tahot valokuvaavat uhrinsa kuoleman hetkellä.

Sheriffi Gillis törmää partioautollaan henkilöön erään joukkohyökkäyksen jälkitilanteessa. Auton eturitilään irronnut päälleajon uhrin käsi hyökkääkin sheriffin kimppuun ja pakenee paikalta! Gillis vie päälleajon uhrin ruumiinosia Dobbsin tutkittavaksi ja pian paljastuu, että osat ovat peräisin ihmisestä, jonka on täytynyt olla kuolleena jo useita kuukausia.

Sheriffi Gillis saa pian selville, että Dobbs on aiemmin työskennellyt johtavana patologina sairaalassa Providencessä, Rhode Islandilla ja joutunut sieltä erotetuksi tehtyään kunnan ruumishuoneella epäilyttäviä kokeita ruumiilla.

Elokuvan kliimaksissa paljastetaan, että Dobbs on onnistunut kehittämään salaisen tekniikan kuolleiden henkiin herättämiseksi ja että kaikki pikkukaupungin asukkaat ovat itse asiassa käveleviä vainajia ja vieläpä Dobbsin täydellisessä hallinnassa. Dobbs pitää itseään makaaberina taiteilijana, joka käyttää kehittämäänsä kuolleiden joukkoa murhatakseen lisää ihmisiä saadakseen nämä osaksi kuolleiden ryhmäänsä. Kauhukseen Gillis ymmärtää itsekin olevansa vain yksi Dobbsin uhreista.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 James Farentino  sheriffi Dan Gillis  
 Melody Anderson  Janet Gillis  
 Jack Albertson  William G. Dobbs  
 Dennis Redfield  Ron  
 Nancy Locke  Linda  
 Lisa Blount  Lisa  
 Robert Englund  Harry  
 Bill Quinn  Ernie  
 Michael Currie  Herman  
 Christopher Allport  George Le Moyne  
 Joseph G. Medalis  lääkäri  
 Macon McCalman  Ben  

Kohtelu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva määrättiin esityskieltoon (ikäraja KK) Suomessa 1981 Valtion elokuvatarkastamon yksimielisellä päätöksellä. Varsin paljon (noin yhdeksän minuuttia) lyhennetty versio hyväksyttiin Valtion elokuvatarkastamossa videolevitykseen vuonna 1991 ikärajalla 16 ja nimellä Kuolleet ja haudatut.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Esko Rautakorpi luonnehti Noituutta keskivertoa paremmaksi kauhuelokuvaksi, joka hyödyntää oivallisesti zombie-perinnettä ja tarjoaa mainion loppukäänteen. Hän valitteli parhaiden tehojen jääneen Suomen elokuvatarkastamon leikkaamoon ja antoi elokuvalle kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rautakorpi, Esko: ”Noituutta”, Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]