De mortuis nil nisi bene

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fraasi esiintyy muun muassa Euran kirkon ruumishuoneen ovikirjoituksena.

De mortuis nil nisi bene (suom. Kuolleista puhutaan vain hyvää) on latinakielinen aforismi. Se esiintyy usein myös muodossa De mortuis nihil nisi bonum. Sanonnasta käytettyjä vapaampia suomennoksia ovat muun muassa ”Kuolleista ei pidä puhua muuta kuin hyvää” ja ”Kuolleista ei pidä puhua pahaa”.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lauseen on ensimmäisenä kirjannut ylös kreikankielisessä muodossa historioitsija Diogenes Laertios 200-luvulla julkaistussa teoksessaan Merkittävien filosofien elämät ja opit. Latinankielisenä se yleistyi 1500-luvulla italialaisen munkin Ambrogio Traversarin Diogeneen kirjasta tekemän käännöksen myötä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aforismista tuli Euroopassa suosittu 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Lause on yleinen etenkin Keski-Euroopassa kirkkojen yhteydessä olevien ruumishuoneiden seinäkirjoituksena. Suomessa se löytyy ainakin vuonna 1898 valmistuneen Euran kirkon ruumishuoneen ovikirjoituksena.

Kirjallisuudessa aforismi esiintyy muun muassa Dorothy L. Sayersin, Kurt Vonnegutin, Arthur C. Clarken, Sigmund Freudin ja Anton Tšehovin tuotannoissa. Suomalaisen heavy metal -yhtye Tarotin vuonna 1986 ilmestyneellä albumilla Spell of Iron on myös kappale nimeltään De Mortui Nil Nisi Bene.