David Alroy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

David Alroy (myös Alruhi, alun perin Menahem ben Solomon) oli juutalainen pseudo-Messias. Hän vaikutti noin 1160-luvulla Irakin alueella Babylonissa ja oli syntynyt Amadiyan kaupungissa. Hän oli Tooran ja Talmudin tuntija sekä perehtynyt muslimien kirjallisuuteen ja magiaan.

Paikallinen kalifaatti oli siihen aikaan kaoottisessa tilassa, ja veroja alettiin kerätä 15 vuotta täyttäneiltä. Hän asettui sulttaania vastaan, pyysi juutalaisyhdyskunnasta ihmisiä mukaansa ja halusi johtaa heidät Jerusalemiin, missä hän olisi voinut asettua heidän kuninkaakseen ja vapauttaa heidät. Tietojen mukaan hän olisi väittänyt olevansa Messias. Hän sai paljon seuraajia, joista moniin hänen maagiset temppunsa tekivät vaikutuksen. Hän oli ilmeisesti taitava silmänkääntäjä.

Alroysta kertovien legendojen mukaan David Alroy surmattiin, ja surmaaja on ehkä ollut hänen veljenpoikansa. Myös appea on väitetty surmaajaksi.

David Alroysta kerrotaan monenlaisia kertomuksia. Esimerkiksi sulttani kysyi häneltä, oletko Messias, johon hän vastasi olenvansa. Sulttaani vangitsi hänet. Kolmen päivän päästä hän ei ollut enää tyrmässä vaan ilmestyi milloin minnekin tehden mitä ihmeempiä temppuja. Tarinan mukaan osa hänen kannattajistaan kääntyi häntä vastaan ja osa oli hänelle uskollisia. Kuoleman jälkeen kannattajat eivät voineet uskoa että hän on kuollut vaan sanoivat että jonakin päivänä hän vielä tulee vapauttamaan meidät.

Tärkein historiallinen lähde Alroysta on Benjamin Tudelalaisen Matkat (ed. A. Asher, pp. 122-127)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]