Darwinius masillae

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Darwinius masillae
Eoseeni
47 Ma
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Alalahko: Puoliapinat Strepsirrhini
Osalahko: Adapiformes
Heimo: Adapidae
Alaheimo: Caenopithecinae
Suku: Darwinius
Franzen et al., 2009
Laji: masillae
Kaksiosainen nimi

Darwinius masillae
Franzen et al., 2009

Katso myös

  Darwinius masillae Wikispeciesissä
  Darwinius masillae Commonsissa

Darwinius masillae on noin 47 miljoonaa vuotta vanha kädellisen fossiili, jonka arvellaan liittyvän suoraan ihmisen kantamuotojen sukupuuhun. Löytö julkistettiin 19. toukokuuta 2009.

Laji ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darwinius masillae eli eoseenikaudella, 47 miljoonaa vuotta sitten. Eläimen ainoa toistaiseksi tunnettu fossiili on noin puoli metriä pitkä ja muistuttaa melko paljon nykyisiä puoliapinoita. Eturaajan rakenne osoittaa eläimen kyenneen tarttumaotteeseen. Kynnet ovat nykyisille apinoille tyypilliset ja muutamat muutkin anatomiset piirteet osoittavat, ettei kyseessä ole nykyisten makien vaan varsinaisten apinoiden esimuoto.[1][2][3]

Ravinnokseen D. masillae on käyttänyt hedelmiä, lehtiä ja siemeniä. Tästä kertoo paitsi eläimen hampaiden rakenne, myös fossiloituneessa yksilössä näkyvät ravinnon jäännökset.

Fossiili[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkijaryhmä antoi Darwinius masillaen fossiloituneelle yksilölle kutsumanimen Ida. Fossiili löytyi Messelin louhokselta noin 35 kilometrin päästä Messelin kylästä, Saksasta, Frankfurtin eteläpuolelta. Löytö tehtiin jo vuonna 1983, mutta löydön tieteellinen arvo ymmärrettiin vasta sen päädyttyä Oslon luonnontieteellisen museon kokoelmiin vuonna 2007. Alkuperäistä löytäjää ei tiedetä. Se päätyi Norjalaisen tutkijan Jørn Hurumin käsiin fossiilikauppiaan kautta.[4]

Poikkeuksellista on fossiilin erinomainen säilyminen: jäännöksestä puuttuu ainoastaan pala vasemmasta alaraajasta. Varsinaisen luurangon ympärillä olevassa kiviaineksessa erottuvat yhä eläimen pehmytkudosten ääriviivat ja ruuansulatuskanavan alueelta on mahdollista nähdä jäännöksiä eläimen ennen kuolemaansa syömästä ravinnosta. "Idan" vasemman eturaajan ranne on murtunut ennen kuolemaa ja oli ehtinyt lähteä luutumaan jo uudelleen. Vammautumisen vuoksi Idan epäiltiin pystyneen liikkumaan vain maassa. Koska osa hampaista on edelleen maitohampaita, yksilön arvellaan olleen noin 8 kuukauden ikäinen. Varhaisilla kädellisillä esiintyvän siitinluun puuttuminen osoittaa yksilön naaraaksi.

Nykyään fossiili on esillä Natural History Museumissa, Lontoossa.

Tieteellinen arvo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morfologisten piirteiden perusteella Darwinius masillae on niin kutsuttu adapidi ja puoliapinoiden ryhmän edustaja. "Ida" on myös kaikista tunnetuista kädellisten fossiileista parhaiten säilynyt.

Löydön julkistamiseen liittynyttä tiedotusta on arvosteltu sensaatiohakuiseksi ja liioitelluksi.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]