Darbuka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Darbuka on tiimalasin muotoinen käsirumpu, jota käytetään perinteisesti etenkin arabialaisessa musiikissa, Balkanilla, Persiassa, Armeniassa, Azerbaidžanissa, Kreikassa ja Turkissa. Historialtaan soitin on ikivanha, ja sen sanotaan olevan keksintönä jopa tuoliakin vanhempi. Alkujaan sen runko valettiin savesta ja nahka oli vuohennahkaa, tai peräti hainnahkaa rummun joissakin pohjoisafrikkalaisissa versioissa. Nykyaikainen darbuka on kuitenkin yleisesti alumiini- tai kuparirunkoinen tehdasvalmisteinen käsirumpu, jossa on muovinen rumpukalvo.

Soittimen tyypillinen terävä ja kirkas sointi johtuu rummun kohtalaisen pienestä koosta (korkeus yleensä noin 30–35 cm) ja rumpukalvon pienuudesta (läpimitta usein noin 17–20 cm).

Darbuka assosioituu usein mustalaismusiikkiin eri maissa, mutta sen merkitys on suuri myös erilaisissa etnisissä populaarimusiikeissa ja klassisissa perinteissä.

Erikoisen koristeltu rummun egyptiläinen versio ”Goblet”.

Darbukan nimityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soittotekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darbukaa soitetaan pääasiassa kepeästi sormenpäillä, toisin kuin esimerkiksi afrikkalaisia rumpuja, joita soitetaan useimmiten vahvalla otteella koko kämmentä käyttäen. Usein rytmit sisältävät nopeita tremoloita ja koristeellisuutta, jota suositaan perinteisesti muun muassa Lähi-idän klassisissa musiikkiperinteissä.

Soitinta pidetään perinteisesti sylissä yleensä vasemmalla puolella tuolissa istuen. Vasen käsi soittaa rumpukalvon lähettyvillä nojaten rumpuun oikean liikkuessa aktiivisemmin sylin etupuolelta kohti rumpukalvoa. Eri käsillä on hiukan erilainen soittotekniikka muun muassa soittoasennon epäsymmetrisyydestä johtuen.

Soittimen kaksi pääasiallista ääntä ovat keskeltä rumpua löytyvä bassolyönti (”dum” tai ”doum”) ja kalvon reunamilta löytyvä diskanttiääni (”tek” tai ”ka”). Joskus rumpua myös soitetaan toisessa kädessä rumpukeppiä (turkissa: çubuk) käyttäen.

Darbukaa löytyy kahta päätyyppiä. Egyptiläisessä tablassa on pyöristetyt reunat, kun taas turkkilaisessa darbukassa on rumpukalvon ympärillä olevat ruuvit selvästi näkyvillä. Egyptiläisellä soittimella on helpompi soittaa nopeita tremoloita johtuen kalvon ympärystän pyöreistä muodoista.

Darbukansoittajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Darbuka.