Danziginlahden taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Danziginlahden taistelu
Osa Puolan offensiivia toisessa maailmansodassa
Puolan miinalaiva Gryf
Puolan miinalaiva Gryf
Päivämäärä:

1. syyskuuta 1939

Paikka:

Danziginlahti, Puola

Lopputulos:

Saksan voitto

Osapuolet

 Saksa

 Puola

Komentajat

Saksa Ei tiedossa

Puola Józef Unrug

Vahvuudet

33 Junkers Ju 87B pommikonetta

10 alusta, Helin niemimaan ilmatorjuntayksiköt

Tappiot

7-10 lentokonetta tuhoutunut tai vaurioitunut (suurimmaksi osaksi ensimmäisessä ilmahyökkäyksessä)

yli 20 kaatunutta ja haavoittunutta, pieniä vaurioita aluksiin

Danziginlahden taistelu (puol. bitwa w Zatoce Gdańskiej) tapahtui 1. syyskuuta 1939 Puolan offensiivin alussa, kun Puolan laivaston alukset joutuivat Saksan ilmavoimien koneiden hyökkäyksen kohteeksi Gdańskinlahdella (siihen aikaan Danziginlahdella). Taistelu oli yksi ensimmäisiä taisteluita, jossa laivaston yksiköt joutuivat puolustamaan itseään ilmahyökkäyksiltä.

Puolan toisen tasavallan laivasto oli lähinnä valmistautunut turvaamaan yhteydet Ranskaan mahdollisessa Neuvostoliiton kanssa syntyneessä kriisissä. Hyökkäävän osapuolen ollessa Saksa ja pääsyn Itämerelle estyessä, kolme neljästä Puolan laivaston modernista hävittäjästä vetäytyisi Itämereltä Isoon-Britanniaan Peking-suunnitelman mukaisesti. Jäljelle jäänyt laivasto, jonka muodostaisivat miinalaiva, hävittäjä, viisi sukellusvenettä ja joukko pienempiä aluksia tekisivät kaksi laivasto-operaatiota, joiden tarkoituksena oli häiritä Saksan laivaston liikehdintää Danziginlahdella sekä Saksan ja Itä-Preussin välisiä kuljetuksia. Kaikki sukellusveneet siirrettiin operaatioalueiltaan eteläiseltä Itämereltä Operaatio Worekiin upottamaan niin monta saksalaisalusta kuin mahdollista.

Jäljelle jääneet pinta-alukset siirrettiin Gdynian laivastotukikohdasta Helin niemimaalle, jossa niiden tuli aloittaa niin kutsuttu operaatio Rurka, jossa laskettiin miinasulku Helin niemimaan ja Danzigin välille estämään vihollisalusten pääsy alueelle.

Illan hämärtyessä puolalaiset sota-alukset lähtivät Gdyniasta lahden toisella rannalla sijaitsevaan Heliin, josta ne aloittivat miinanlaskun. Osastoon kuuluivat hävittäjä Wicher, miinalaiva Gryf, miinanraivaajat Jaskółka, Czapla, Żuraw, Czajka, Rybitwa ja Mewa sekä tykkiveneet Komendant Piłsudski ja Generał Haller.

Danziginlahdella osaston kimppuun hyökkäsi 33 Saksan ilmavoimien pommikonetta, enimmäkseen Junkers Ju 87B Stuka -syöksypommittajia. Ilmahyökkäys oli pääosin tulokseton ja puolalaisalukset kärsivät vain vähäisiä vaurioita. Osaston tärkein alus Gryf, jolla oli kannellaan 300 miinaa säilyi vahingoittumattomana.

Mutta pian noin kello 18.00 ensimmäisen torjutun ilmahyökkäyksen jälkeen saksalaiset pommittajat palasivat. Yhtään osumaa aluksiin ei saatu, mutta ne vaurioituivat lähelle osuneista pommeista ja konekivääritulesta, pääosin Gryf ja Mewa. Gryfin päällikkö komentaja Stefan Kwiatkowski kaatui konekivääritulessa ja aluksen peräsin jumiutui. Aluksen komentajuuden ottanut perämies komentajaluutnantti Wiktor Łomidze pelkäsi lastina olevien miinojen olevan uhka alukselle ja pommin osuessa räjähtävän heti. Tästä syystä hän määräsi kaikki miinat pudotettavaksi mereen.

Taistelun jälkeen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torjuttuaan useita ilmahyökkäyksiä osasto saapui Heliin. Mutta Gryfin hävitettyä miinansa ja aluksen vaurioiduttua, operaatio Rurka oli peruttava. Ainoastaan hävittäjä Wicher ei saanut käskyä operaation peruuntumisesta ja se meni suoraan operaatioalueelleen suojaamaan miinanlaskua. Yöllä komentajakapteeni Stefan de Waldenin komentama Wicher havaitsi kaksi Saksan laivaston hävittäjää ja myöhemmin virheellisesti kevyeksi risteilijäksi tunnistetun aluksen, mutta ei hyökännyt ollakseen paljastamatta operaatiota.

Palattuaan Helin niemimaalle molemmilta suurilta aluksilta poistettiin suurin osa kalustosta ja ne toimivat ilmatorjunta-alustoina Helin laivastotukikohdassa.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Battle of the Danzig Bay