Danilo Türk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Danilo Türk
Danilo Türk - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2010 cropped.jpg
Slovenian 3. presidentti
Pääministeri Janez Janša
Borut Pahor
Janez Janša
Edeltäjä Janez Drnovšek
Seuraaja Borut Pahor
Henkilötiedot
Syntynyt19. helmikuuta 1952 (ikä 71)
Maribor, Slovenian ST, Jugoslavian sosialistinen liittotasavalta
Puoliso Barbara Miklič Türk
Tiedot
Puolue sitoutumaton

Danilo Türk (s. 19. helmikuuta 1952, Maribor) on slovenialainen kansainvälisen oikeuden professori ja diplomaatti, joka valittiin maan presidentiksi marraskuun 2007 vaaleissa.

Türk aloitti uransa 1978 Ljubljanan yliopistossa opettamalla kansainvälistä oikeutta. Hän oli laitoksen johdossa 1983–1992. Hän on ollut tutkijana Oslossa Ihmisoikeusinstituutissa ja luennoinut Firenzessä, Université Panthéon-Assas, Paris II:ssa, Grazin yliopistossa sekä Yhdysvalloissa Buffalossa, Columbiassa, Iowassa ja Harvardissa.

Türk valittiin vuonna 1981 YK:n kehitysoikeuksien työryhmän varapuheenjohtajaksi. Hän oli Slovenian YK-suurlähettiläs 1992–2000 ja Kofi Annanin varapääsihteeri vuoteen 2005. Häntä pidettiin myös ehdokkaana Annanin seuraajaksi YK:n pääsihteerinä.

Slovenian politiikassa Türk on kokematon. Häntä pyysivät ehdokkaakseen useat puolueet, mutta hän suostui sosiaalidemokraattien ehdotukseen. Sosiaalidemokraattien lisäksi häntä tukivat Zares ja eläkeläisten puolue DeSUS sekä parlamentin ulkopuolelta kristillissosialistit ja demokraatit.

Türk sai ensimmäiselle kierroksella 24,5 prosenttia äänistä ja voitti toisen vasemmiston ehdokkaan vain muutamalla sadalla äänellä. Häntä vastassa oli vaalin ennakkosuosikki Lojze Peterle. Toisella kierroksella Türk sai lähes 70 prosenttia äänistä[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]