Danielle Brisebois

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Danielle Anne Brisebois (s. 28. kesäkuuta 1969) on yhdysvaltalainen näyttelijä, tuottaja, lauluntekijä ja laulaja. 1990-luvulla hän äänitti kaksi sooloalbumia, Arrive All Over You ja Portable Life, ja oli myös rockyhtye New Radicalsin jäsen. Brisebois on tunnetuin roolistaan Stephanie Millsinä tilannekomediassa Perhe on pahin ja sen jatko-osassa Archien kapakka sekä Annie-musikaalin Mollyna.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijän ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brisebois syntyi Brooklynissä, New Yorkissa. Hän aloitti näyttelijän uransa varhain ja näytteli ensimmäisessä elokuvassaan Naisen painajainen vuonna 1976, jolloin hän oli vielä alle kymmenvuotias. Vuotta myöhemmin Brisebois esiintyi yhdessä Kojakin jaksoista ja näytteli Annie-musikaalissa Mollya, nuorinta orpoa.

1970-luvun loppupuolella Brisebois näytteli tilannekomediassa Perhe on pahin ja myöhemmin sen jatko-osassa Archien kapakka. Vuosina 1980–1984 hän oli kuusi kertaa ehdolla Young Artist -palkintoon, jonka hän voittikin kahdesti. Vuonna 1982 Brisebois oli ehdolla myös Golden Globeen.

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brisebois aloitti musiikkiuransa 1990-luvun alussa laulamalla taustoja Gregg Alexanderin Intoxifornication-albumilla, mistä alkoi Briseboisin ja Alexanderin pitkä yhteistyö; Alexander kirjoitti ja tuotti Briseboisin esikoisalbumin, sekä lauloi sillä.

Vuonna 1998 Briseboisista tuli Alexanderin rockyhtye New Radicalsin jäsen. Yhtyeestä tuli menestys singlellään You Get What You Give ja miljoonia myynneellä albumillaan Maybe You've Been Brainwashed Too. Alexander kuitenkin lakkautti yhtyeen heti seuraavana vuonna, mutta jatkoi tuottamalla ja kirjoittamalla Briseboisin toisen albumin, Portable Life, joka julkaistiin 26. lokakuuta 1999.

Brisebois itse on kirjoittanut ja tuottanut lukuisia lauluja sellaisille artisteille kuin Clay Aikenille, Kelly Clarksonille, Sophie Ellis-Bextorille, Paula Abdulille ja Kylie Minoguelle. Hän on myös yksi Natasha Bedingfieldin "Unwritten" ja "Pocketful of Sunshine" laulujen kirjoittajista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.