Danielin kirja (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Danielin kirja
Daniel
Ohjaaja Sidney Lumet
Käsikirjoittaja E. L. Doctorow
Perustuu E. L. Doctorow’n romaaniin
Tuottaja Burtt Harris
Säveltäjä Bob James
Kuvaaja Andrzej Bartkowiak
Pääosat Timothy Hutton
Mandy Patinkin
Lindsay Crouse
Edward Asner
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Ensi-ilta 1983, Suomessa 1984
Kesto 131 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Danielin kirja (Daniel) on Sidney Lumetin ohjaama brittiläis-yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 1983. Ethel ja Julius Rosenbergin vakoiluoikeudenkäyntiin ja kuolemantuomioihin pohjautuva elokuva perustuu E. L. Doctorow’n romaaniin, josta kirjailija itse sovitti elokuvan käsikirjoituksen. Pääosia elokuvassa näyttelevät Mandy Patinkin ja Lindsay Crouse ”Isaacsonin” pariskuntana ja Timothy Hutton heidän Daniel-poikanaan.

Vastaanotto ja jälkimaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien ensi-ilta-arviossa huhtikuussa 1984 Mikael Fränti pitää Lumetin elokuvaa yhtä vaativana seurattavana kuin Doctorow’n romaania, mutta kehuu nuoren Timothy Huttonin roolisuoritusta. Myös muut pääosien esittäjät saavat häneltä arvostusta, mukaan lukien Danielia ja hänen sisartaan varhaisvuosina esittävät lapsinäyttelijät.[1] Elokuvaa on myös arvosteltu siitä, että se jättää tarinan etäiseksi ottamatta kantaa tapaukseen.[2] The New York Timesin kriitikot valitsivat Danielin kirjan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fränti, Mikael: Doctorowin Daniel ja Natalie Woodin viimeinen. (Danielin kirjan ensi-ilta-arvostelu) Helsingin Sanomat, 20.4.1983, s. 16. Näköislehden aukeama (vain tilaajille). Viitattu 29.10.2017.
  2. Brenner, Paul: Synopsis, Daniel 1983 AllMovie. Viitattu 29.10.2017.
  3. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 29.10.2017. (Internet Archive)