Damon Salvatore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Damon Salvatore
Ian Somerhalder esittää Damonia televisiosarjassa Vampyyripäiväkirjat
Ian Somerhalder esittää Damonia televisiosarjassa Vampyyripäiväkirjat
Luoja(t) L. J. Smith
Näyttelijä(t) Ian Somerhalder
Ensiesiintyminen Vampyyripäiväkirjat: jakso Uusi oppilas (1x01)
Viimeinen
esiintyminen
Vampyyripäiväkirjat jakso "I Was Feeling Epic" (8x16)
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Ikä 25 (fyysisesti)
178 (s. 18. kesäkuuta.1839)
Kotipaikka Mystic Falls, Virginia
Asuinpaikka Mystic Falls, Virginia
Kuolinsyy Isä ampui
Suhteet
Vanhemmat Giuseppe Salvatore (kuollut), Lily Salvatore (kuollut)
Sisarukset Stefan Salvatore (kuollut)
Puoliso(t) Elena Gilbert
Sisarusten lapset Zach Salvatore (kuollut)
Serkut Joseph Salvatore (kuollut)
Tutut

Elena Gilbert (puoliso

)
Katherine Pierce (kuollut ex-tyttöystävä)

Damon Salvatore on kuvitteellinen hahmo televisiosarjassa Vampyyripäiväkirjat. Hahmoa esittää Ian Somerhalder. Damon on Stefan Salvatoren etääntynyt isoveli sekä Zachin esi-isä. Damon syntyi 1800-luvulla ennen kuin hänet muutettiin vampyyriksi. Palattuaan Mystic Fallsiin, Damon ja Stefan eivät olleet nähneet toisiaan 15 vuoteen kaksikon katkeran ja väkivaltaisen suhteen vuoksi. Damonin pääsyy palata Mystic Fallsiin oli vapauttaa Katherine Pierce, vampyyri joka hänet muutti ja jota hän rakasti.

Katherinen paljastettua, ettei koskaan rakastunut Damonia, tämä alkoi toimia Stefanin sekä Katherinen kaksoisolennon, Elenan kanssa, johon hän rakastui ja koittaa suojella. Damon on myös Perustajien neuvoston jäsen ja asuu Stefanin kanssa Salvatoren perheen täysihoitolassa. Ensimmäisellä kaudella Damon oli etäisempi, mutta tuosta on sittemmin tullut sarjan kannalta merkittävin henkilö.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damon syntyi 18. kesäkuuta 1839 Giuseppe Salvatorelle ja tämän vaimolle Lillian Salvatorelle. Hän taisteli Yhdysvaltain sisällissodassa armeijan joukoissa vuonna 1863-1864, mutta lopetti isänsä suureksi pettymykseksi. Damon ja Stefan hullaantuivat nuoresta Katherine Pierce nimisestä naisesta, joka muutti molemmat veljekset vampyyreiksi. Siitä lähtien kaksikko on ollut toistensa verivihollisia.

Damon oli halukas uhraamaan elämänsä viettääkseen ikuisuuden Katherinen kanssa ja anelikin veljeään Stefania olemaan kertomatta Katherinesta veljesten isälle, joka oli yksi suurimmista vampyyrien vihaajista. Stefan kuitenkin rikkoi lupauksensa, minkä vuoksi Katherine jäi kiinni. Damon oli musertunut ja veljekset suunnittelivat pelastavansa Katherinen, mutta joutuivat oman isänsä murhaamiksi. Kuollessaan molemmilla oli Katherinen verta elimistössään, joten he aloittivat muodonmuutoksen vampyyreiksi. Katherinen kamarineito Emily Bennett toi veljekset louhokselle Mystic fallssin rajalle, antaen näille luomansa päivänvalosormukset jotka Pierce oli käskenyt noidan tehdä. Katherinen kuoltua Damon tunsi kuitenkin syynsä elää olevan poissa ja päätti kuolla. Stefan kuitenkin muuttui vampyyriksi juotuaan isänsä verta puoli vahingossa ja yllytti myös Damonia tekemään samoin. Musertuneena Katherinen muutettua myös Stefanin vampyyriksi, Damon vannoi Stefanin iäisyyden olevan hänelle yhtä helvettiä.

Emily Bennettin, Katherinen kamarineidon joka oli noita, nähtyä myös Damonin suorittavan muodonmuutoksen hän paljasti suojelleensa Katherinea ja muita haudan vampyyreita. Seuraavat 145 vuotta Damon juoni saadakseen rakastettunsa taas vapaaksi.

Damonin palattua Mystic Fallsiin vuonna 2009, hän aiheutti ketjun kaupunkilaisille outoja kuolemia ruokkien janonsa ihmisverellä, toisin kuin Stefan. Kuten muillakin vampyyreillä, myös Damonilla on kyky manipuloida ihmisiä, valtavat voimat sekä huimaava nopeus. Stefanin tavoin myös Damon käyttää aina Lapis lazuli -sormusta, jonka ansiosta hän voi kulkea myös päivänvalossa.

Ensimmäinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damon tulee Mystic Fallsin pieneen kaupunkiin ärsyttämään veljeään ja aiheuttamaan häiriötä, melkein paljastaen jo vampyyrien läsnäolon. Hän alkaa käyttää hyväksi Vicki Donovania, mutta myöhemmin Damon muutti tämän vampyyriksi pelkkää tylsyyttään, ja Vicki kuoli Stefanin pelastaen näin Elenan hengen.

Damon teki aikoinaan sopimuksen Bonnie Bennettin esiäidin, Emilyn kanssa; jos Damon suojelee Emilyn jälkeläisiä, niin Emily pelastaa Katherinen. Emily kieltäytyy toteuttamasta sopimuksen omaa osaansa ja tuhoaa amuletin, jättäen vampyyrit haudan vangeiksi. Myöhemmin Damon tajuaa, että saattaa olla toinenkin keino saada Katherine takaisin. Sheila Bennettin ja Bonnien avattua hauta loitsullaan, Damon saa tietää ettei Katherine ole haudassa. Damon saa tietää Annan äidiltä Pearlilta, että Katherine manipuloi kirkonvartijan päästämään itsensä vapaaksi. Anna sanoi nähneensä Katherinen viimeksi Chicagossa vuonna 1983 ja kertoi tämän tietäneen Damonin olinpaikan koko ajan ja ettei tämä välitä, jolloin Damonin sydän särkyi.

Haudan vampyyrien vapauduttua Frederick-niminen vampyyri otti Stefanin vangiksi, jolloin Damonin, Alaricin ja Elenan täytyi panna omat henkensä vaaraan pelastaakseen tämän. (Alaricin Damon huijasi mukaan, ja sai tältä nyrkin naamaan myöhemmin lievänä kostona.) He saavatkin Stefanin pelastettua, mutta Elenan täytyi antaa Stefanille omaa vertaan jotta tämä selviytyy. Damon saa tietää Stefanin addiktoituneen ihmisvereen ja kertoo asiasta Elenalle, jolloin he lukitsevat Stefanin kellariin palauttaakseen tämän normaaliin tilaansa.

Ensimmäisen kauden aikana Damon selvittää Stefanin päätä kertoen, että yksi syy, miksi hän on vihannut Stefania, on ollut se, että Katherine käänsi heidät molemmat vampyyreiksi, ja Damonin mielestä vain Damonin piti kääntyä vampyyriksi.

Mystic Fallsin 150. perustajien juhlapäivänä John Gilbert antoi Damonille rautayrttipistoksen ja lukitsi tämän kellariin yhdessä muiden kiinni saatujen vampyyrien kanssa. Stefan pelastaa kuitenkin Damonin Bonnien avulla. Damon menee Gilbertien talolle kertomaan Jeremylle Annan kuolleen ja palatessaan tapaa ”Elenan”. Damon ja ”Elena” suutelevat, mutta myöhemmin paljastuu, että Katherine teeskenteli olevansa Elena.[1]

Toinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damon saapuu sairaalaan ja puhututtaa sheriffi Forbesia, joka kertoo Richard Lockwoodin kuolemasta ja huolestaan Carolinen terveyden puolesta, Damonin lohduttaessa. Elenan saapuessa Damon toi esille ”heidän” suudelmansa, mutta tajusi pian suudelleensa Elenan sijaan Katherinea. Myös Damon saa Elenan ja Bonnien vakuutettua, että saa pelastettua Carolinen antamalla tälle vertaan. Damon ja Elena saapuvat takaisin Gilbertien talolle, jossa Katherine on juuri paennut Stefanilta. Stefan suuttuu saadessaan tietää Damonin suudelleen ”Elenaa”. Katherinen saapuessa Salvatorien kotiin sanomaan hyvästit, Damon vaatii tätä kertomaan totuuden. Katherine myöntää, ettei koskaan rakastanut tätä, vaan aina vain Stefania. Juotuaan itsensä ensin humalaan Damon lähtee Elenan luo ja vaatii Elenaa tunnustamaan tunteensa tätä kohtaan. Elena kuitenkin kertoo rakastavansa vain Stefania ja kieltäytyy suutelemasta Damonia. Vihoissaan Damon murtaa Jeremyn niskan, joka kuitenkaan ei kuole setänsä sormuksen ansiosta.

Mason paljastaa Elizabeth Forbesille Damonin ja Stefanin olevan yksi vampyyreista. Forbes ei suostu uskomaan, joten Mason terästää boolin rautayrtillä ja antaa tämän nähdä Damonin juovan limonadia lähes tukehtuen siihen. Myöhemmin Damon, joka on raivoissaan Masonille, yrittää tappaa tämän Stefanin avulla joutuen vain Forbesin ansaan. Veljekset joutuvat ammutuiksi ja heidät raahataan kellariin, jossa Forbes kiduttaa heitä saadakseen tietoja. Damon kieltäytyy kertomasta mitään, Stefanin ollessa tajuttomana ja Forbesin käskiessä alaistensa seivästää molemmat. Juuri ennen seivästystä Caroline ja Elena saapuvat pelastamaan molemmat vampyyrit.

Saatuaan Masonin kiinni ja saatuaan selville tarvitsemansa tiedot, Damon repii tämän sydämen ulos rinnastaan. Sitten hän soittaa Katherinelle ja kiusoittelee tätä, jonka vuoksi tämä siirtyy varasuunnitelmaan manipuloiden Jennaa puukottamaan itseään. Elena eroaa Stefanista Damonin pyytäessä anteeksi Elenalta, että oli menetellyt taas väärin. Elenan vastatessa, ettei mikään merkitse ja että Katherine voitti, Damon näyttää surulliselta. Damon vaikuttaa päättäväisemmältä kuin koskaan haluten tappaa Katherinen.

Seuraavana päivänä Katherine välittää veljeksille viestin Carolinen kautta; jolleivat Stefan ja Damon luovuta Katherinelle kuukiveä, tämä tappaa Mystic Fallsin asukkaita kunnes alkaa sataa verta. Damon, Stefan, Alaric, Bonnie, Jeremy ja lopulta myös Elena suunnittelevat tappavansa Katherinen naamiaisjuhlissa. Juhlissa kuitenkin paljastuu, että kaikki mikä satuttaa Katherinea, satuttaa myös Elenaa (kiitos, Katherinen "palkkaaman" noidan, joka on Bonnielle sukua). Damon ja Stefan saavat kuitenkin kaikesta huolimatta päihitettyä Katherinen ja telkeävät tämän hautaan, jossa tämän olisi pitänyt viettää viimeiset 145 vuotta. Ennen kuin Damon telkeää Katherinen hautaan, tämä kuitenkin varoittaa Elenan olevan suuressa vaarassa, mutta Damon ei kuuntele ajatellen Katherinen keksivän vain lisää valheita.

Elena joutuu kuin joutuukin napatuksi ja saa tietää, että hän on osa suurta menetelmää, jolla vampyyrit saavat tuhottua kirouksensa, että he saavat kävellä auringossa tämän tuhoamatta niitä ja ihmissuden purema ei enää tapa vampyyreja. Tämän Elena kuulee eräältä Roselta, joka on myöhemmin ainakin hetken Damonin tyttöystävä. Samassa jaksossa, kun Stefan ja Damon tulevat pelastamaan Elenaa, Elena sanoo Damonille, että Rose on vapaa menemään, Damonin ja Elenan katseet kohtaavat ja Elena juoksee portaat alas, näyttäen juoksevan Damonia kohti, mutta Stefan tulee väliin ja kaappaa Elenan syliinsä. Damon katsoo ensin rakastavaisia surullisena, mutta lopulta saa hymyn kasvoilleen ollessaan iloinen, että Elenalla on kaikki kunnossa. Edelleen samassa jaksossa Stefan pyytää anteeksi Damonilta, että oli se henkilö, joka pakotti Damonin muuttumaan vampyyriksi. Stefan sanoo Damonille, että kai se, että Damon on hänen veljensä, oli syy, miksi Stefan kertoi tämän. Tästä, ja varmasti aikaisemmistakin tapahtumista, Damonin ja Stefanin välit ovat lämmenneet.

Damon on hankkinut uuden säädön: Andie Starin. Andie Star toimii Damonilla nautintona ja elävänä veripussina. Damon kertoo Andielle kaiken itsestään, mutta lumoaa tämän olemaan vaiti hänen asioistaan joita hän Andielle kertoo. Damon ei salaa Andieltä yhtikäs mitään.

Kolmas tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannessa kaudessa paljastetaan enemmän tietoa alkuperäisistä vampyyreistä (Klaus, Rebekah, Elijah, Kol ja Finn). Stefan vannoutui toisen kauden viimeisessä jaksossa Klausin mukaan, ja unohti inhimillisyytensä jotta saisi pelastettua veljensä. Stefanista on tullut silpoja. Hän on alkanut tappamaan ihmisiä sammutettua ihmisyytensä. Damon ja Elena etsivät Stefania ja yrittävät saada hänen ihmisyytensä takaisin jotta Stefanin silpoja-aika loppuisi mahdollisimman pian. Matkaan tulee kuitenkin mutkia.

Kolmannessa kaudessa tutustumme myös alkuperäisten isään: Mikaeliin ja äitiin: Esther.

Kyseisessä tuotantokaudessa myös Elenan tunteet Damonia kohtaan voimistuvat 'radikaalisti'.

Kauden viimeisessä jaksossa Elena syöksyy sillalta alas ja hukkuu, mutta hänellä oli Damonin verta elimistössään, joten hän herää henkiin vampyyrinä.

Neljäs tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännessä kaudessa Damonin ja Elenan suhde vahvistuu vahvistumistaan. Stefan pelkää Elenan menettämistä Damonille, mutta selviää, että kun Elena muuttui vampyyriksi hän sitoutui Damoniin hänen verensä kautta. Muut alkavat väittämään että Elena haluaa olla Damonin kanssa vain siteen takia, mutta selviää, että side vaikuttaa vain tekoihin ei tunteisiin, ja Elena sanoo rakastavansa Damonia. Tuotantokaudessa tulee mukaan myös Silas: 2 000 vuotta vanha noita, jonka herätessä saisi myös parannuksen vampirismiin. Stefan haluaa parannuksen Elenalle jotta saisi hänet taas itselleen, mutta Elena ei ota parannusta. Lopuksi parannus päätyy Katherinelle väkisin annettuna kun Elena purskauttaa parannuksen Katherinen suuhun, Katherine muuttuu ihmiseksi.

Viides tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damon ja Elena viettävät yhdessä elämänsä kesää ennen Elenan lähtöä Whitmore Collageen, tietämättöminä Bonnien kuolemasta. Kun Elena syksyllä palaa kouluun, he saavat tietää että Silas esiintyy Stefanina, ja on lukinnut oikean Stefanin arkkuun jonka hän on heittänyt jokeen. Stefan saadaan pelastettua, ja tulee selville että Elenan ja Stefanin rakkaus johtui universumin tahdosta saattaa kaksoisolennot yhteen, niin kuin myös Katherinenin ja Stefanin rakkaus, ja sen takia Silaksen 2000 vuotta vanha noita rakas Qetsiyah kertoo Stefanille Damonin ja Elenan suhteen olevan tuhoon toimittu. Qetsiyahin takia Stefan menettää muistinsa koko elämästään. Damon ja Elena yrittävät saada Stefanin muistamaan muun muassa viettemällä hänen kanssaan laatuaikaa ja antamalla hänen lukea vanhoja päiväkirjojansa. Jeremy kertoo Damonille että Bonnie on kuollut, ja niin myös Elena saa tietää asiasta ja Bonnien hautajaiset järjestetään. Monien tapahtumien jälkeen Stefan saa muistinsa takaisin. Kauden lopussa Damon ja Bonnie joutuvat toiseen maailmaan nimeltä "Prison World".

Kuudes tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damon ja Bonnien ollessa 1994- luvun Mystic Fallsissa jumissa, Elena pyytää Lukelta "hallusinaatio huumetta" jolla näkee Damonia ja pystyy puhumaan hänen kanssaan. Elena ja Damon keskustelevat ja Damon on sitä mieltä, että Elenan on jatkettava elämää hänen oltuaan poissa. Elena ei pysty unohtamaan Damonia ja heidän historiaa, joten Elena menee puhumaan Alaricille ja pyytää häntä poistamaan kaikki muistot Damonin ja hänen suhteesta. Damon pääsee takaisin nykymaailmaan ja menee suoraan Elenan luokse, mutta Elena ei enää tunne mitään Damonia kohtaan ja muistaa vain kaikki Damonin pahat teot ja että Damon on paha. Myöhemmin kauden edetessä Bonnie pääsee myös takaisin nykymailmaan ja kertoo nähneensä Damonin kuolleeksi luulleen äidin Lilyn. Kauden lopussa Damon, Elena ja muut menevät Alaricin ja Jon häihin missä Jo'n veli Kai räjäyttää koko tilaisuuden. Jo sai tietää olevansa raskaana ja odottavansa kaksosia, mutta kuolee räjähdyksessä. Kai on voimakas noita ja saanut siskonsa ja veljensä Luken voimat tämän kuollessa. Kai linkittää Elenan elämän Bonnien elämään ja Elena herää ikuisesta unesta vain jos Bonnie kuolee. Damon ajattelee hetken tappavansa Bonnien ja Bonnie hyväksyisi tämän ja sanoi, että tämä ei olisi ensimmäinen kerta kun hän kuolisi ystävänsä puolesta, mutta Damon ei halua tappaa Bonnieta. Elena oli ottanut aikaisemmin parannuskeinon minkä Bonnie oli tuonut meinneisyydestä. Elena oli siis ihminen. Damon ja muut päättävät viedä Elenan ruumiin turvaan ja sinetöi Elenan arkun voimakkaalla loitsulla, jottei kukaan voisi koskea Elenaan ja imeä hänen kehostaan parannuskeinoa jos niin tapahtuisi Elena rupeisi vanhenemaan, mutta koska Elena oli niin nuori kun muuttui vampyyriksi ei tästä olisi haittaa. Päättivät he siis odottaa niin kauan, että Bonnie on elänyt elämänsä ja kuollut luonnollisesti vanhana.

Ihmissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katherine Pierce[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damon oli rakastunut Katherineen ja täysin valmis muuttumaan vampyyriksi voidakseen elää ikuisuuden Katherinen kanssa. Vampyyreitä metsästäneet kaupunkilaiset saivat Katherinen kuitenkin kiinni tämän juotua Stefanin rautayrtillä terästettyä verta. Selvisi, että Stefanin ja Damonin isä oli syöttänyt Stefanille rautayrttiä, koska epäili Katherinen olevan vampyyri. Kun Damon vihdoin saa kirotun haudan auki 2000-luvulla, ja saa selville ettei Katherine ole haudassa ja ettei tämä koskaan rakastanut häntä, Damonin sydän särkyy.

Stefan Salvatore[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damonilla ja Stefanilla ei aikoinaan ollut kovin hyvää sisarus-suhdetta, kuitenkin veljekset auttavat toisiaan aina hädässä. Loppujen lopuksi Damon ja Stefan välittävät toisistaan todella paljon vaikka eivätkään halua sitä erityisemmin näyttää. 1800-luvulla Stefan ja Damon rakastuivat samaan naiseen: Katherine Pierceen ja erimielisyyksiä syntyi siitä kumpi saisi Katherinen. Kuitenkin ajan myötä veljekset unohtivat tämän naisen, ja siirtyivät Elenaan. Molemmat rakastuivat myös häneen. Stefan seurusteli Elenan kanssa, mutta silti Damon tunsi vetoa Elenaan. Lopulta Damonille ja Elenalle syntyy suhde ja he alkavat seurustella.

Elena Gilbert[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damonin suhde Elenaan on vaihteleva; Damon käyttää Elenaa satuttaakseen veljeään uhkaamalla tappaa tämän, mutta välillä pelastaa Elenan hengen vaikka tämä tapaileekin Stefania. Damon kehittää tunteita Elenaa kohtaan ja välittää hänestä todella. Damonin näytetään päässeen yli Katherinesta ja rakastuneen Elenaan. Jaksossa Isobel, Isobel paljastaa Elenalle Damonin rakastuneen tähän. Ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa Damon suutelee Elenaa, mutta lopulta paljastuu että ”Elena” olikin Katherine, joka tekeytyi Elenaksi. Toisen tuotantokauden jaksossa "Rose" Damon kertoo Elenalle suoraan rakastavansa tätä, mutta heti tuon tapahtuman jälkeen Damon manipuloi Elenaa unohtamaan hänen tunnustuksensa. Seuraavissa jaksoissa Damon näyttää tunteitaan Elenaa kohtaan yhä useammin, mutta yrittää peitellä sitä. Damonista tulee myös paljon suojelunhaluisempi Elenaa kohtaan ja yrittää parhaansa mukaan pitää tämän hengissä, kun Elena sitoo sopimuksen Elijahin kanssa. Toisen tuotantokauden lopussa Damonin kiemurrellessa kuoleman rajoilla Elena suutelee tätä uskoen tämän olevan Damonin viimeinen toive. Kolmannessa tuotantokaudessa Damon ei enää piilottele tunteitaan Elenalta vaan näyttää niitä useaan otteeseen sanoin ja elein, toivoen saavan vastakaikua rakastetultaan. Neljännestä tuotantokaudesta lähtien Elena ja Damon ovat seurustelleet ja rakastaneet toisiaan vaikkakin heillä on ollut vaikeuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]