Koordinaatit: 34.564°N, 135.487°E

Daisenryō-kofun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daisenryō-kofun, Sakai, Osakan prefektuuri

Daisenryō-kofun (jap. 大仙陵古墳), myös Daisen-kofun (jap. 大仙古墳) tai keisari Nintokun hauta, on Japanissa sijaitseva kofun-hauta, joka on lajissaan suurin. Daisenryō-kofun sijaitsee Sakaissa, Osakan prefektuurissa. Kumpuhauta on ilmasta katsottuna avaimenreiän muotoinen saari vallihautojen keskellä. Se on yksi antiikin suurimmista muistomerkeistä.

Kummun mitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kumpu on 35,8 m korkea[1]. Kummun etuosan leveys 305 m ja pituus 486 m. Kummun ala 32,3 ha ja tilavuus noin 1,388 miljoonaa m³[2]. Kumpua saatettiin rakentaa esimerkiksi tuhannen miehen voimin neljä vuotta[2]. Toisen arvion mukaan kofunin rakentaminen olisi vienyt tuhannelta 31 vuotta 6 kuukautta. Nykyisellä tekniikalla kummun teko veisi pari kuukautta [3].

Avaimenreikähaudat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaimenreiän muotoiset haudat (zempō-kōen-fun) ovat eräs japanilaisten hautakumpujen, kofunien alalaji. Yamato-valtion keskusalueelle rakennettiin 400-luvulla jaa. suuria avaimenreikähautoja, kofuneja. Daisenryō-kofunin lähellä on 15 muuta suurta avaimenreikähautaa. Tätä hauta-aluetta kutsutaan Mozun hauta-alueeksi (Mozun kofungun). Monien mielestä Daisen kofun on Japanin 16. keisarin Nintokun hauta.[2] Japanin keisarillisen viraston nimi keisarihaudalle on Mozu no mimihara no naka no misasagi (jap. 百舌鳥耳原中陵).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chris Scarre (toimittanut): Maailman seitsämänkymmentä ihmettä. Otava, 2000. ISBN 951-1-16713-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Daisenryō-kofun.