Dagda (jumala)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvassa keskellä esiintyvän suuren hahmon uskotaan olevan Dagda ja pyörän symboloivan joko hänen suurta vaurauttaan tai voimaansa. Yksityiskohta Gundestrupin kattilasta.

Dagda (iiriksi deagh dia, ”hyvä jumala”) oli merkittävä jumala Irlannin kelttiläisessä mytologiassa. ”Hyvä” tarkoitti, että hän oli hyvä kaikessa.[1] Dagdaa kutsuttiin joskus myös nimillä ”Kaikkien isä” (Eochaid Ollathair) ja ”Suuri ja mahtava tietäjä” (In Ruad Ro-fhessa). Hän muistuttaa gallialaisten jumalaa Sucellusta.[2]

Dagda oli jumalatar Danun poika ja jumalten heimon Tuatha Dé Danannin kuningas, joka johti heidät taisteluun fomoreja vastaan. Dagda käytti taistelussa suurta taikanuijaa, jonka toinen pää tappoi ja toinen pää herätti henkiin. Hänellä oli myös suuri kattila, eräänlainen runsaudensarvi, jolla saattoi ruokkia kokonaisen armeijan. Lisäksi Dagda omisti hedelmäpuita, jotka kantoivat koko ajan hedelmiä sekä kaksi sikaa, toinen elävä ja toinen jatkuvasti paistumassa. Dagdan harppu soi itsestään, ja sen avulla hän kutsui vuodenajat. Dagdan puoliso oli sodanjumala Morrigán.[2] Dagda oli myös Brigitin ja Aenguksen isä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hallam, Elizabeth: Mytologian jumalat: yli 130 jumalaa ja jumalatarta kautta maailman, s. 17. Hämeenlinna: Karisto, 1997. ISBN 951-23-3647-2.
  2. a b Dagda Britannica Academic, Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 4.7.2017. (englanniksi)
  3. Micha F. Lindemans: Dagda Encyclopedia Mythica from Encyclopedia Mythica Online. Viitattu 4.7.2017. (englanniksi)