Dōkutsu monogatari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dōkutsu monogatari
Kehittäjä Pixel
Julkaisija Pixel (PC)
Nicalis (WiiWare/DSiWare) NIS America (3DS)
Jakelija Steam, Humble Store, Nintendo eShop, Epic Games Store ja GOG.com
Suunnittelija Pixel
Säveltäjä Daisuke Amaya, Danny Baranowsky ja Nicklas Nygren
Julkaistu
  • JP 20. joulukuuta 2004
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: 10 vuotta tai vanhempi
Alusta AmigaOS 4, GP2X, Linux, Mac OS X, Wii, Windows
Lisenssi Ilmaisohjelma
Jakelumuoto digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dōkutsu monogatari (jap. 洞窟物語, ”luolatarina”) on japanilaisen Studio Pixelin kehittämä tasohyppely, joka julkaistiin joulukuussa 2004 Windowsille. Peli on julkaistu myöhemmin myös useille muille alustoille kuten Linuxille ja Mac OS X:lle.

Pelin virallinen englanninkielinen nimi on Cave Story.

Pelin on kehittänyt Daisuke Amaya, taiteilijanimeltään Pixel, joka samalla on Studio Pixelin ainoa pelinkehittäjä. Hän käsikirjoitti, suunnitteli ja ohjelmoi pelin sekä sävelsi siihen musiikin viiden vuoden kuluessa vapaa-aikanaan.

Pelin on julkaistu alun perin ilmaiseksi (freeware), mutta suosion myötä siitä julkaistiin osittain uudistettu kaupallinen versio Wiin Wiiware-latauspalveluun sekä virallinen kaupallinen versio Nintendo 3DS:lle nimellä Cave Story 3D. Lisäksi Steam-pelipalvelussa peliä myydään nimellä Cave Story +, joka sisältää samat uudistukset kuin Wiiware-versio.

Yleiskuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja herää pelin alussa maanalaisessa luolassa ilman minkäänlaista muistikuvaa menneisyydestään. Pian hän kuitenkin löytää tiensä kylään, jota asuttavat jäniksenkaltaiset olentoina tunnetut mimigat. Kylässä ilmenee kuitenkin levottomuutta, sillä paha tohtori kidnappaa mimigoja. Tohtorin apurit, Misery ja Balrog, etsivät tiettyä mimigaa nimeltään Sue, mutta he erehtyvät kaappaamaan Toroko-nimisen mimigan. Pelaajan ensimmäinen tehtäväksi muodostuu Torokon ja muiden mimigojen pelastaminen tohtorin otteesta.

Pelissä avautuu useita eri reittejä ja mahdollisuuksia tutkimiseen tarinan edetessä. Pelin loppuratkaisu vaihtelee merkittävästi riippuen pelaajan tekemistä valinnoista ja toimista. Pelaaja voi vaikuttaa pelin lopputulokseen esimerkiksi keräämällä tiettyjä esineitä tai tekemällä tiettyjä päätöksiä tarinan eri vaiheissa. Näiden valintojen kautta pelin päättymisen tapa ja loppukohtaus voivat vaihdella.

Pelin dynaaminen luonne ja erilaisten valintojen vaikutus tarinan kulkuun tekevät siitä moniulotteisen ja jokaiselle pelaajalle yksilöllisen kokemuksen. Pelaaja voi löytää useita eri tapoja kokea tarina ja päättää seikkailunsa pelimaailmassa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaukana menneisyydessä velho Ballos käyttää voimiaan hyvien tekojen aikaansaamiseksi. Hänen voimansa ja suosionsa kasvavat, mutta ihmisten kuninkaat pelkäävät hänen valtaansa ja kiduttavat häntä. Tämä johtaa Balloksen mielenvikaisuuteen ja voimien hallinnan menettämiseen.

Ballosin sisar Jenka, myös velho, vangitsee Balloksen lentävälle saarelle estääkseen lisää tuhoa. Saarella Ballos tapaa Misery-nimisen noitatytön, joka tahtoo lisää voimaa. Ballos luo pakotettuna Demon Crown -esineet, joka antaisi voittamattomat voimat omistajalleen. Ballos luo myös Balrog-nimisen robotin. Pian saarella ilmestyvät robotit etsimään Demon Crownia. Saaren asukkaat, mimigat, suojelevat esinettä ja tuhoavat robotit.

Tarinan keskipisteessä on päähenkilö Quote ja hänen ystävänsä Curly Brace, ainoat selviytyjät robottien hyökkäyksestä.

Pian ihmiset saapuvat tutkimaan saarta. Yksi heistä on Tohtori, joka löytää Demon Crownin. Tohtori muuttaa muut ihmiset mimigoiksi ja saa apureikseen Miseryn ja Balrogin. Myöhemmin pelissä Quote saapuu pelastamaan mimigat tohtorin vallasta. Pelissä "Cave Story" päähenkilö Quote pyrkii pysäyttämään pahan tohtorin suunnitelmat saaren valloittamiseksi. Tohtori aikoo käyttää saaren voimakkaita kasveja luodakseen voittamattoman aseen.

Lopussa päähenkilö voittaa tohtorin ja tuhoaa saaren Undead Core -sydämen. Quote suuntaa Sacred Groundsiin, eräänlaiseen helvettiin, ja voittaa lopulta Ballosin taistelun jälkeen. Misery ja Balrog vapautuvat kirouksesta ja saari pelastuu.

Vaihtoehtoisia loppuratkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä loppuratkaisussa päähenkilö Quote jättää saaren yhdessä Suen veljen Kazuman kanssa. He antavat Tohtorin tuhota maailmaa hullujen mimigoidensa kanssa. Toisessa loppuratkaisussa Quote, Sue ja Suen äiti pakenevat saarelta helikopterilla ja lohikäärmeellä tuhottuaan Tohtorin, Miseryn ja saaren ytimen Undead Coren. Undead Coren tuhoutuminen johtaa koko saaren häviämiseen. Kolmannessa salaisessa Quote lähtee Sacred Groundsiin pelin vaativimmalle alueelle, Ballosin asuinpaikkaan. Kun Ballos on voitettu, peli päättyy kun Quote, Curly Brace, Balrog, Sue ja muut hahmot poistuvat saarelta.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alkaessa pelaajalla on käytössään vain juoksu- ja hyppytoiminnot. Pelin edetessä pelaajan ohjaama hahmo löytää monenlaisia pelikokemusta rikastuttavia aseita ja esineitä. Suuri osa esineistä on tarpeen ainoastaan juonen tehtävien suorittamiseksi, mutta osa esineistä antaa pelihahmolle uusia kykyjä.

Pelihahmo voi löytää useita erilaisia aseita. Suurin osa löydetyistä aseista kehittyy vihollisista putoavia kokemuspisteitä keräämällä. Pelaaja menettää keräämiään kokemuspisteitä, kun hänen ohjaaamansa pelihahmo vahingoittuu. Jokaisella aseella on kolme voimakkuustasoa, jotka vahvistuvat pelaajan kerätessä kokemuspisteitä ja heikentyvät pelihahmon vahingoittuessa. Voimakkain kolmas taso on haastava saavuttaa, mutta pelin edetessä tason saavuttaminen helpottuu.

Yksittäiset aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelihahmon käyttämä raketinheitin kykenee ampumaan ensimmäisellä tasolla yhden ohjuksen kerrallaan. Toisella tasolla pelihahmo saa käyttöönsä yhden suuremman ohjuksen ja kykenee pitämään kaksi ohjusta ilmassa samanaikaisesti. Kolmannella tasolla pelihahmo kykenee ampumaan kolme normaalikokoista ohjusta ja pitämään jopa kuusi ohjusta ilmassa samanaikaisesti.

Miekka voi saavuttaa maksimitehonsa yhdellä kerättävällä pisteellä, mutta sen teho laskee, jos vihollinen osuu pelaajaan.

Nemesis-ase on poikkeus, sillä se on tehokkaimmillaan ensimmäisellä tasolla. Pelaajan on väisteltävä vihollisilta pudotettavia kokemuspisteitä, jotta aseen teho ei heikkene.

Käsikonsoliversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä on tehty käännös PlayStation Portablelle, joka hyödyntää PSP:n laajakuvanäyttöä. Kyseinen versio on kuitenkin niin sanottu homebrew-julkaisu, joten se ei ole virallinen PSP-peli.

Pelistä on julkaistu käännös GP2X-käsikonsolille, joka on ladattavissa verkosta.[1]

Pelistä on myös julkaistu virallinen versio Nintendo 3DS -käsikonsolille marraskuussa 2011. Pelin grafiikat on uudistettu kolmiulotteisiksi. 3DS-version julkaisijana toimi Nippon Ichi Software ja kehittäjänä Nicalis.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]