Dōkutsu monogatari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dōkutsu monogatari
Doukutsu.gif
Kehittäjä Pixel
Julkaisija Pixel (PC)
Nicalis (WiiWare/DSiWare) NIS America (3DS)
Jakelija Steam, Humble Store, Nintendo eShop, Epic Games Store ja GOG.com
Suunnittelija Pixel
Säveltäjä Daisuke Amaya, Danny Baranowsky ja Nicklas Nygren
Julkaistu 20. joulukuuta 2004
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Windows, Mac OS X, GP2X, Linux, AmigaOS 4, Wii (WiiWare-lataus)
Lisenssi Ilmaisohjelma
Jakelumuoto ilmainen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dōkutsu monogatari (jap. 洞窟物語, ”luolatarina”) on japanilaisen Studio Pixelin kehittämä freeware-PC-peli, joka julkaistiin vuoden 2004 joulukuussa. Peli on tyypiltään tasohyppely 1990-luvun alun konsolipelien hengessä. Pelin virallinen englanninkielinen nimi on Cave Story. Windows-version lisäksi pelistä on tehty käännökset lukuisille eri laitteille ja käyttöjärjestelmille, kuten Linuxille ja Mac OS X:lle.

Pelin on kehittänyt Daisuke Amaya, taiteilijanimeltään Pixel, joka samalla on Studio Pixelin ainoa pelinkehittäjä. Hän suoritti pelin käsikirjoittamisen, suunnittelun, ohjelmoinnin ja sävellyksen viiden vuoden aikana omalla vapaa-ajallaan.

Alkuperäinen versio pelistä on ilmainen, mutta suosion myötä siitä on myös julkaistu osittain uudistettu kaupallinen versio Wii-konsolin Wiiware -latauspalveluun sekä virallinen kaupallinen versio Nintendo 3DS -käsikonsolille, Cave Story 3D. Lisäksi Steam-pelipalvelussa myydään PC:lle peliä nimeltä Cave Story + joka sisältää samat uudistukset kuin Wiiware-versio.

Yleiskuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja herää maanalaisessa luolassa ilman mitään muistikuvaa menneestä ajoista. Eipä aikaakaan, kun hän löytää kylän, jossa jäniksenkaltaiset mimigat asuvat. Kylässä ei kuitenkaan ole kaikki kohdallaan, sillä paha tohtori kaappaa mimigoja. Tohtorin kaksi apuria, Misery ja Balrog etsivät Sue-nimistä mimigaa, mutta he ottavat vahingossa Toroko-nimisen mimigan kiinni. Pelaajan ensimmäinen tehtävä onkin pelastaa Toroko ja muut mimigat tohtorin kynsistä. Pelissä on monta eri reittiä tutkittavaksi ja pelin loppu vaihtelee myös riippuen siitä, miten pelaaja toimii tarinan edetessä. Monet asiat, kuten tiettyjen esineiden poimiminen, vaikuttaa siihen, minkälaiseen loppuun peli päättyy.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kauan aikaa sitten Ballos, voimakas velho, teki hyviä tekoja taikavoimillaan. Hänen valtansa ja suosionsa kasvoivat suureksi eivätkä ihmisten kuninkaat pitäneet tästä. He kiduttivat Balloksen hulluuteen ja Ballos menetti kykynsä hallita voimiaan. Hän aiheutti voimillaan tuhoa, kunnes hänen sisarensa Jenka, joka oli myös noita, vangitsi hänet lentävään saareen ikiajoiksi. Jenkan noitatytär, Misery, halusi entistä suuremmat voimat ja pakotti vangitun Balloksen luomaan voittamattoman aseen. Ballos loi Demon Crownin, esineen jolla saisi haltuunsa yli-inhimilliset voimat. Hulluudessaan Ballos pakotti Miseryn sekä robotin nimeltä Balrog tottelemaan Demon Crownin omistajaa.

Paljon myöhemmin robotit tulivat etsimään lentävältä saarelta Demon Crownia. Mimigat suojelivat Demon Crownia ja tuhosivat kaikki robotit. Vain päähenkilö Quote ja Curly Brace selvisivät. Hieman tämän jälkeen ihmiset tulivat tutkimaan lentävää saarta. Yksi heistä, paha tohtori, löysi Demon Crownin. Tohtori hoiteli muut ihmiset, muutti Suesta Mimigan ja sai itselleen apurit, Miseryn sekä Balrogin. Myöhemmin pelin Quote tuli pelastamaan Mimigat tohtorin kynsistä, jonka seuraava tavoitteena oli saada itselleen saaren voimakkaat kasvit, Red Flowerit, joiden avulla hän voi tehdä Red Crystalin, joka Demon Crowniin yhdistettynä tekee käyttäjästä lähes voittamattoman.

Pelin lopussa päähenkilö tuhoaa tohtorin, sekä Undead Coren, saaren sydämen, jonka seurauksena saari alkaa romahtaa. Tämän jälkeen pelin päähenkilö suuntaa Sacred Groundsiin, eräänlaiseen helvettiin, ja tappaa taistelun jälkeen Ballosin. Saari pelastuu, Misery ja Balrog vapautuvat kirouksesta ja päähenkilö lähtee saarelta.

Vaihtoehtoisia loppuratkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä loppuratkaisussa Quote jättää saaren Suen veljen, Kazuman kanssa ja antaa tohtorin tuhota hänen hullujen Mimigoidensa kanssa maailmaa. Toisessa lopussa Quote, Sue sekä hänen äitinsä lähtevät helikopterilla ja lohikäärmeellä pois saarelta tuhottuaan tohtorin, Miseryn sekä Undead Coren, joka tuhouduttuaan tuhoaa mukanaan koko saaren. Kolmas loppuratkaisu on puolestaan salainen loppu, jossa Quote lähtee vielä Sacred Groundsiin, pelin haastavimmalle alueelle jossa Ballos asustaa. Kun Ballos on tuhottu, peli loppuu siihen, että Quote, Curly Brace, Balrog, Sue ja muut lähtevät saarelta.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi pelissä voi vain juosta ja hyppiä, mutta pelin edetessä pelaaja löytää monenlaisia aseita ja esineitä. Valtaosa esineistä on tarkoitettu vain juonen kannalta välttämättömien tehtävien suorittamiseen, mutta osa suo myös pelaajalle uusia kykyjä. Löydettävistä aseista suurin osa kehittyy (muut paremmiksi, yksi menettää tehoa), mikäli pelaaja kerää vihollisista putoavia kokemuspisteitä, joita taas menettää haavoituttaessa. Kaikilla aseilla on kolme eri voimakkuustasoa, jotka nousevat keräämällä, ja vastoin laskevat, kun pelaaja vahingoittuu. Kolmas on voimakkain taso, ja hankalin saavuttaa (miekka ja Nemesis tosin ovat erikoistapauksia), joka kuitenkin pelin edetessä muuttuu helpommaksi. Esimerkiksi "raketinheitin" (missile launcher) ampuu ensimmäisellä tasolla yhden ohjuksen ja vain yksi voi olla ilmassa kerrallaan, toisella tasolla yhden suuremman, kuin edellisellä tasolla ja kaksi voi olla ilmassa yhtä aikaa. Kolmannella taas kolme normaalikokoista ohjusta ja kuusi voi olla ilmassa. Miekka vaatii vain yhden pisteen noustakseen maksimitasolle, mutta tippuu alemmalle tasolle vain pienestä vihollisen kosketuksesta pelaajaan. Nemesis puolestaan on voimakkaimmillaan ensimmäisellä tasolla, ja pelaajan täytyy väistellä vihollisilta tippuvia kokemuspisteitä, ellei halua aseen tehon vähentyvän.

Käsikonsoliversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin PC-version pohjalta on tehty suora käännös PlayStation Portablelle, joka hyödyntää PSP:n laajakuvanäyttöä. Kyseinen versio on kuitenkin niin sanottu homebrew-julkaisu, joten se ei ole virallinen PSP-peli.

Pelistä on saatavilla käännös GP2X-käsikonsolille joka on ladattavissa täältä.

Pelistä on myös julkaistu virallinen versio Nintendo 3DS -käsikonsolille marraskuussa 2011. Pelin grafiikat on uudistettu kolmiulotteisiksi. 3DS-version julkaisijana toimi Nippon Ichi Software ja kehittäjänä Nicalis.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]