Dünyayı Kurtaran Adam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dünyayı Kurtaran Adam
Ohjaaja Çetin İnanç
Käsikirjoittaja Cüneyt Arkin
Tuottaja Mehmet Karahafiz
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Turkki
Tuotantoyhtiö Anit Film
Ensi-ilta Turkki Marraskuu 1982
Kesto 91 minuuttia
Alkuperäiskieli Turkki
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Dünyayı Kurtaran Adam on vuonna 1982 ilmestynyt turkkilainen tieteiselokuva. Elokuvan ohjasi Çetin İnanç, tuotti Mehmet Karahafiz ja käsikirjoitti Cüneyt Arkın, joka myös esiintyy elokuvan pääosassa. Arkinin ohella pääosissa nähdään myös Aytekin Akkaya, Füsun Uçar ja Hüseyin Peyda.

1980-luvulla turkkilainen elokuvateollisuus pyrki tekemään vastineita monille länsimaissa menestyneille elokuville, minkä takia Dünyayı Kurtaran Adamin juoni on saanut vaikutteita yhdysvaltalaisilta tieteiselokuvista, erityisesti Tähtien sodasta. Dünyayı Kurtaran Adam on tullut tunnetuksi siitä, että elokuvassa on lainattu tekijänoikeuksia rikkoen runsaasti kuvamateriaalia Tähtien sodasta, ja elokuvan soundtrackin kappaleet ovat peräisin muiden muassa Apinoiden planeetasta, Kadonneen aarteen metsästäjistä ja Kuuraketista. Elokuva on noussut sekavan leikkauksensa, heikkolaatuisten erikoistehosteidensa ja erityisesti muista elokuvista lainatun kuvamateriaalin ja musiikin ansiosta tieteiselokuvien harrastajien keskuudessa kulttimaineeseen.

Dünyayı Kurtaran Adamin tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen, jossa avaruusseikkailijat Murat ja hänen kumppaninsa Ali joutuvat avaruustaistelun päätteeksi syrjäiselle aavikkoplaneetalle. Planeetan pinnalla Murat ja Ali liittoutuvat paikallisten luolaihmisten kanssa ja päättävät yhdessä kukistaa pahan velhon, jonka suunnitelmana on valloittaa maapallo.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Cüneyt Arkın  Murat  
 Aytekin Akkaya  Ali  
 Necla Fide  Kraliçe  
 Hüseyin Peyda  Bilge  
 Hikmet Taşdemir  Sihirbaz  
 Füsun Uçar  Bilgin'in Kizi  
 Aydın Haberdar  Yaratik  
 Mehmet Uğur  Yaratik  
 Kadir Kök  Yaratik  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.