Cyphostemma adenocaule

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cyphostemma adenocaule
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Ylälahko: Rosanae
Lahko: Vitales
Heimo: Viiniköynnöskasvit Vitaceae
Suku: Pulskiot Cyphostemma
Laji: adenocaule
Kaksiosainen nimi

Cyphostemma adenocaule
(Steud. ex A.Rich.) Desc. ex Wild & R.B.Drumm.

Katso myös

  Cyphostemma adenocaule Wikispeciesissä

Cyphostemma adenocaule on viiniköynnöskasvien (Vitaceae) heimoon, pulskioiden (Cyphostemma) sukuun kuuluva kasvilaji, joka on ulkonäöltään hyvin muunteleva laji.

Cyphostemma adenocaule on köynnöstävä tai maanmyötäisenä kasvava ruoho, joka voi kasvaa useiden metrien pituiseksi. Kasvin tyviosat ovat toisinaan jokseenkin puutuneita. Lehdet ovat sormilehdykkäisiä ja kussakin lehdessä on 3–11 lehdykkää, tavallisimmin 5–7 lehdykkää. Lehtiruodit ovat tavallisesti 1–5,5 cm pitkiä, mutta joskus jopa 9,5 cm pitkiä. Lehtien lehdykät ovat ohuita ja muodoltaan soikeita tai soikeanpuikeita sekä suippokärkisiä. Lehdyköiden pituus vaihtelee 1,5–11,5 cm väliltä ja lehdyköiden leveys 1–7,5 cm väliltä. Lajin kukintona on 2–15 cm pitkä kiemura viuhko. Kukkien terälehdet ovat tavallisesti 2,2–4 mm pitkiä ja kellanvihreitä. Hedelmät ovat soikeita, 6–11 mm pitkiä ja halkaisijaltaan 4–7 mm leveitä, tavallisimmin 6–8 mm pitkiä ja 4–6 mm leveitä. Hedelmien väri vaihtelee punaisesta viininpunaiseen tai lähes mustaan.

Cyphostemma adenocaule -lajia tavataan laajalti Eritreassa, Somaliassa ja Etiopiassa. Laji kasvaa 35–1000 metrin korkeudessa.

Cyphostemma adenocaule -lajia on käytetty Somaliassa perinteisessä lääketieteessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]