Cupisniquen kulttuuri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Cupisnique)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cupisnique-keramiikan ehkä tunnetuin saviastia.

Cupisniquen kulttuuri oli intiaanien luoma varhainen Perun pohjoisrannikon kulttuuri, joka oli ainakin osittain Chavínin kulttuurin aikalainen. Kulttuuri oli Trujillon seuduilla asuneiden intiaanien luoma. Kulttuuri alkoi 1500-1200 eaa. ja päättyi 500-200 eaa. Se tunnetaan parhaiten keramiikastaan. Kulttuuri edelsi Gallinazoa ja Mochicaa. Kulttuurin keramiikka kuvaa usein sen jumaluuksia ja ihmisuhreja.

Uskonto taiteessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cupisniquen kulttuuri oli ajalle tyypillinen Keski-Andien kulttuuri. Siinä palvottiin ainakin hämähäkkijumalaa. Ihmisuhrit olivat tavallisia. Taiteessa kuvataan pään irtileikkaajaa, joka saattoi olla ihminen, hirviö, lintu, kala ja hämähäkki. Tämä tarkoittaa eri jumalia, joita lepytettiin uskonnossa ihmisuhreilla.

Yleisä koristeluja olivat jaguaarit, nuoran yhdistämät tai verkkomaiseen pussiin pistetyt ihmispäät, vangit, villieläimet, uurteiset ihmiskasvot ja kasvit.[1] Uurteiset ihmiskasvot saattavet esittää paippia tai shamaania. Keramiikassa on joskus epäsymmetrisiä aiheita, joissa toinen puoli esittää ihmistä, toinen jumalaa: kissaa tai hämähäkkiä. Kulhoissa on lähes aina kissapeto tai hämähäkki, ja uhraamisesta kertovia kuvia. luultavasti tämä liittyy hedelmällisyyteen: uhrattiin hedelmällisyydebn jumalalle.[1] Myöhempi Mochen kulttuuri lisäsi näihin skorpionin ja ravun. Hämähäkkijumala oli luultavasti sateen, metsästyksen ja sodan jumala.

Hämähäkki myös luonnossa katkoo uhrin pään. Cupisniquen taiteessa eläinhahmoja on monesti sekoitettu. Monesti hämähäkille on kuvattu kissaeläimen kita ja linnun nokka. Andien varhaisessa kulttuurissa jaguaarijumala oli maata kuvaava jumala, ja petolintujumala taivaanjumala. Myös vettä kuvaava käärmejumala esiintyy taiteessa. Jaguaari myös liitetään poppamieheen. Käärme on joko boa tai anakonda, ja liittyy maanalaisin lähtesiin ja sateisiin.[2] Jaguaari liittyy sademetsien uskonnoissa shamaaniin.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cupisniquen kulttuurin alkuperä lienee myöhäisen esikeraamisen ja alkujakson kulttuurikehityksessä. Chavinkulttuuri levisi Cupisniquuen synnyttyä sen alueelle. Hautalöytöjen mukaan kulttuuri olis ollut melko tasa-arvoinen.[1]

Löytöpaikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuri ulottui Virú- ja Lambayeque-jokien laaksoihin ja näiden välille.

Kulttuurin löytöpaikkoja ovat Ventarrón Chiclayon lähellä, Huaca de los Reyes Mochejoen laaksossa, ja Poemape heiman pohjoisempana rannikolla. Kulttuuriin liittyivät myös Ñañañique, Huaca Lucia, Puemape, Punkuri, Moxeque, Cupisnique ja huomattavasti etelämpänä Caragay ja Cardal.[4]

Vaikutteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cupisnique levittäytyi Perun Pohjois- ja keskirannikolla ja vuorilla, samaan aikaan kuin Chavin Perun vuoristossa kohti etelää ja Tiwanakua. Myöhempi Cupisniquen keramiikka sai Chavin-vaikutteita. Ei tiedetä, oliko Cupisnique osa Chavinin kulttuuria

Kulttuuri vaikutti myöhemmän Gallinazon kulttuurin, Mochen edeltäjän, syntyyn. Se vaikutti myös kulttuureihin Salinar, Vicus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ilmonen, Anneli Jyrki K. Talvitie (toim.): Inkat ja heidän edeltäjänsä : Perun kolme vuosituhatta 4.3.–29.7.2001. Tampereen taidemuseo, 2001. ISBN 952-9549-63-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Ilmonen & Talvitie 2001, s. 21
  2. Ilmonen & Talvitie, s. 23
  3. Ilmonen & Talvitie, s. 22
  4. Higueras, Alvaro: The Formative Period Arqueologia Andina y Tiwanaku Andean and Tiwanaku Archaeology. Viitattu 4.7.2019 (englanniksi).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cupisniquen kulttuuri.