Cummins v. Bond

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cummins v. Bond (1 ch 167) oli Yhdistyneessä kuningaskunnassa 1920-luvulla käyty oikeuskäsittely liittyen väitetetyn henkiolennon tekemien teosten tekijänoikeuteen. Tuomio annettiin vuonna 1927. Oikeustapauksessa oli kyse siitä, että meedio nimeltä Geraldine Cummins väitti saaneensa transsissa ollessaan viestejä tuonpuoleissa elävältä yli 1 900 vuotta vanhalta Cleophas-nimiseltä hengeltä.[1]

Cummins kirjoitti hengen viesteistä kirjaa The Chronicle of Cleophas, samalla kun hän vastaanotti viestejä.[2] Hän oli vastaanottanut viestit arkkitehti Bligh Bondin läsnä ollessa.[1] Myöhemmin Bond väitti, että hengen antamien viestien tekijänoikeus kuului hänelle, koska hän oli siinä määrin innoittanut henkeä, ettei viestien vastaanotto olisi ollut mahdollista ilman häntä. Meedio kuitenkin väitti viestien tekijänoikeuden kuuluvan hengelle. Lisäksi meedio sanoi oikeudessa, että kaikki luovuus oli hengen ansiota, eikä suinkaan hänen. Hän oli vain kirjoittanut viestit ylös.

Tapauksen oikeuskäsittelyssä Englannin ja Walesin korkeimman oikeuden kanslerinosasto (Chancery Division of the High Court) päätti, ettei teoksen tekijä voinut olla kuollut tehdessään teosta.[3] Lisäksi oikeus mainitsi tuomion perusteluissa, että sen toimivalta ei ulottunut kuin tähän ulottuvuuteen, sen sijaan että se ulottuisi siihen ulottuvuuteen, jossa henki elää.[4] Oikeus päätti, että viestien tekijänoikeus kuului meediolle, koska viestien tulkitseminen oli vaatinut huomattavaa työpanosta ja taitoa. Lisäksi oikeuden mukaan meedio sai tekijänoikeuden viesteihin, koska meedion oli hänen mukaansa täytynyt kääntää viestit englanniksi hengen käyttämältä kieleltä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Writer, Medium, Suffragette, Spy? The Unseen Adventures of Geraldine Cummins (1890-1965). The Paranormal Review, 2008, nro 45, s. 3-7. Artikkelin verkkoversio.
  2. Hector L. MacQueen, Charlotte Waelde, Graeme T. Laurie: Contemporary intellectual property 2007. Oxford University Press. Viitattu 3.6.2009. (englanniksi)
  3. Nicola Solomon: Copyright - What's the use? The Author of Spring. 1992. Viitattu 3.6.2009. (englanniksi)
  4. Robert W. Sweet: 96 Civ. 4126 (RWS) (PDF) 2002. UNITED STATES DISTRICT COURT — SOUTHERN DISTRICT OF NEW YORK. Viitattu 3.6.2009. (englanniksi)
  5. Catherine Colson: Principles of intellectual property law 1999. Routledge. Viitattu 3.6.2009. (englanniksi)