Cuauhtémoc

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cuauhtémocin patsas Méxicosta

Cuauhtémoc (nahuatlCuāuhtemōc ”laskeutuva kotka”), myös Guatimozin, Cuauhtemotzin, Quauhtemoc, (noin 1495 – 26. helmikuuta 1522) oli Montezuma II:n vävy ja sisarenpoika sekä asteekkivaltakunnan viimeinen hallitsija 1520–1521. Cuauhtémoc nousi asteekkien johtajaksi hieman yli 20-vuotiaana Montezuman lyhytaikaisen seuraajan, Cuitláhuacin, kuoltua espanjalaisten tuomaan isorokkoon.[1] Jo valtaan noustessaan Cuauhtémocilla oli kansan tuki takanaan, sillä he tunsivat miehen suurena soturina ja pätevänä johtajana. Tämä oli eräs seikoista, jotka erottivat hänet monista edeltäjistään.

Cuauhtémocin valtakausi kesti vain muutaman kuukauden. Vaikka hän onnistui ajamaan espanjalaiset valloittajat ulos Tenochtitlánista (niin sanottu La Noche Triste), nääntyneet ja tautien riivaamat atsteekit eivät pystyneet pysäyttämään espanjalaisten ja alueen kostonhimoisten intiaaniheimojen muodostamaa hyökkäystä ja kolmen kuukauden piirityksen jälkeen Tenochtitlánin ja samalla koko asteekkivaltion oli annettava periksi vuonna 1521.

Espanjalaiset ottivat kaupungin puolustusta johtaneen Cuauhtémocin vangiksi, ja häntä kohdeltiin aluksi kunnioittavasti. Myöhemmin Cuauhtémocia kuitenkin kidutettiin, jotta hän paljastaisi asteekkien kätkemien aarteiden kätköpaikat.[1] Espanjalaisten johtaja Hernán Cortés antoi kuninkaallisen rahastonhoitajansa Aldreten kiduttaa Cuauhtémocia tulella monen päivän ajan toivoen tämän paljastavan asteekkien uskotut salaiset kultavarastot. Kidutus ei kuitenkaan tuottanut minkäänlaista tulosta ja Cuauhtémoc kiisti itsepintaisesti kultavarastojen olemassaolon. Tajuttuaan miehen järkkymättömyyden Cortés otti hänet muun asteekkiaatelin ohella omiin joukkoihinsa peläten espanjalaisten lähdön jälkeistä atsteekkien kansannousua. Myöhemmin Cortés teloitutti Cuauhtémocin muinaisen mayakaupungin temppeliaukiolla nykypäivän Hondurasissa vuonna 1525.

Nykypäivän Meksikossa Cuauhtémoc on loppuaikojen asteekkikeisareista arvostetuin pitkälti hänen periksiantamattomuutensa ja järkkymättömän rehellisyytensä takia. Huomattavaa on myös se, että siinä missä Cuauhtémocille on pystytetty Meksikoon lukuisia patsaita, ei valloittaja Hernán Cortésille ole pystytetty ainuttakaan.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cuauhtémoc Encyclopedia Britannica. Viitattu 10.10.2021. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Cuitláhuac
Asteekkien hallitsija
(1520–1521)
Seuraaja: