Crowleyn lista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Crowleyn lista on Gregory Douglasin Cryptome.org-sivustolla julkaisema lista, jonka hän väitti saaneensa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisten operaatioiden apulaisjohtajalta, Robert Trumbull Crowleylta. Listaan liittyvän salaliittoteorian mukaan Crowley antoi listan joillekin sanomalehtimiehille ennen kuolemaansa (8. lokakuuta 2000). Listan väitetään sisältävän tiedot 2 619 CIA:n luottotoimittajasta, joille CIA antoi parempia tietoja juttujen aiheiksi. Lisäksi nämä toimittajat toimivat CIA:n hyväksi kirjoittamalla mediaan epätosia uutisia yleisen mielipiteen muuttamiseksi.

Näitä Crowleyn monikansallisella listalla olevia henkilöitä, joista monet olivat saattaneet olla yhdysvaltalaisten tiedustelupalvelujen palveluksessa ennen CIA:n luottotoimittajiksi ryhtymistään, ei pidetä varsinaisina tiedustelupalvelun jäseninä. Tämän mediayhteistyön voimaa arvioi CIA:n Frank G. Wisner sellaiseksi, että heidän avullaan CIA voisi saada millaisen tahansa sanoman tai mielikuvan julkisuuteen.

Listan ainoa suomalainen on muun muassa Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia kustantavan Sanoma Newsin pääomistaja Aatos Erkko.

Nimiluetteloa tarkastelleiden mukaan luettelo ei ole luultavasti peräisin Crowleylta, vaan se on vuoden 1996 Association of Former Intelligence Officersin jäsenluettelo, johon on lisätty 106 nimeä.[1]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Secret History of the CIA, Joseph Trento, Prima Publishing, Random House, New York, 2001. ISBN 0-7615-2562-9

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Evaluation of the Crowley List of "CIA Sources" Daniel Brandt. Viitattu 20.05.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]