Crow

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Crow
The Crow
Ohjaaja Alex Proyas
Käsikirjoittaja David J. Schow, John Shirley
Tuottaja Jeff Most,
Edward R. Pressman
Pääosat Brandon Lee,
Rochelle Davis,
Ernie Hudson,
Michael Wincott,
Ling Bai,
Sofia Shinas,
Anna Levine,
David Patrick Kelly,
Angel David
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Miramax Films
Ensi-ilta 1994
Kesto 102 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Crow (suom. varis, The Crow) on vuonna 1994 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen elokuva ja kulttielokuvasarjan ensimmäinen osa, joka perustuu James O'Barrin samannimiseen sarjakuvaan. Elokuvan ohjasi Alex Proyas.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo miehestä nimeltä Eric Draven, joka eräänä iltana kotiinsa saapuessaan löytää jengiläisiä kodistaan, raiskaamassa tulevaa vaimoaan Shellyä. Ericiä ammutaan ja hän putoaa ikkunasta ulos ja kuolee. Vuotta myöhemmin varis herättää Ericin eloon, jotta hän voisi kostaa murhaajilleen.

Päänäyttelijä Brandon Lee sai kuvauksissa tapaturmaisesti surmansa, kun hänen vastanäyttelijänsä Michael Massee ampui häntä mahaan aseella, jonka piti sisältää vain paukkupatruunoita.

Aseeseen oli ennen kohtalokasta kohtausta ladattu oikeita patruunoita, joista oli poistettu ruuti. Syystä tai toisesta kiireiseltä työryhmältä jäi huomaamatta patruunan nalli. Jossakin vaiheessa ennen ammuntakohtausta asetta oli käsitelty niin, että patruunassa ollut nalli laukesi, jolloin syntyi riittävästi työntövoimaa luodille työntyä aseen piippuun. Kuvauspäivänä aseista vastannut spesialisti lähetettiin ennen ammuntakohtausta kotiin, jolloin aseesta jäi vastaamaan kuvausten lavastaja. Hän ei ollut täysin tietoinen turvallisuusmääräyksistä, joten aseen tarkistus ennen sen käyttöä jäi väliin. Näistä syistä johtuen ei piipussa ollutta oikeaa luotia havaittu ajoissa. Kohtauksessa käytettyjen paukkupatruunoiden vähäinen, mutta riittävä mustan ruudin määrä sai piipussa olleen oikean luodin vauhtiin ja tämä koitui Brandon Leen kohtaloksi. Elokuva saatettiin kaikesta huolimatta loppuun Brandon Leen kunniaksi.

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crow 2 – enkelten kaupunki (USA, 1996) on Crow-sarjan toinen osa, päähenkilönä tällä kertaa Ashe (Vincent Perez). Hän herää kuolleista, koska oli poikansa kanssa väärässä paikassa, väärään aikaan. Vuotta ennen heräämistä hän oli vahingossa todistanut huumejengin tekemää murhaa. Ashe ja hänen poikansa murhataan huumepomon käskystä. Ashe alkaa raivoissaan tappaa poikansa murhaan osallisia, mutta huomaamattaan samalla rakastuu häntä auttavaan kuolevaiseen, Sarahiin (Mia Kirshner).

The Crow – Stairway to Heaven (1998) on sarjasta tehty 22-osainen minisarja, pääosassa on Mark Dacascos.

The Crow: Pelastus (2000) on elokuvan kolmas osa, pääosissa ovat Eric Mabius ja Kirsten Dunst.

The Crow: Wicked Prayer (2005) on sarjan neljäs, ja tähän mennessä myös uusin osa. Päähenkilöitä näyttelevät Edward Furlong, Tara Reid ja David Boreanaz. James "Jimmy" Cuervo (Furlong) ja tämän morsian, Lily, murhataan juuri ennen näiden vihkimistä muinaisessa riitissä, jonka tarkoituksena on tehdä Lucrez Crash (Boreanaz) nimisestä kirkolle ja maailmalle katkeroituneesta entisestä papista Saatana ja nostaa Helvetti maan päälle. Jimmy herää kuolleista kostamaan Lucille ja tämän jengille.