Crow

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crow
The Crow
Ohjaaja Alex Proyas[1]
Käsikirjoittaja
Perustuu James O’Barrin sarjakuvaan
Tuottaja
Säveltäjä Graeme Revell
Kuvaaja Dariusz Wolski
Leikkaaja
  • Dov Hoenig
  • M. Scott Smith
Pukusuunnittelija Arianne Phillips
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Miramax Films
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 1994
Kesto 102 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 23 000 000 dollaria
Tuotto 144 693 129 dollaria
Seuraaja Crow 2 - enkelten kaupunki
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Crow (engl. The Crow) on vuonna 1994 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen toimintaelokuva, jonka on ohjannut Alex Proyas. Crow on samannimisen kulttielokuvasarjan ensimmäinen osa, joka perustuu James O’Barrin samannimiseen sarjakuvaan.[1]

Elokuva kertoo Eric Draven -nimisestä miehestä, joka eräänä iltana kotiinsa saapuessaan löytää jengiläisiä kodistaan, raiskaamassa tulevaa vaimoaan Shellyä. Ericiä ammutaan, ja hän putoaa ikkunasta ulos ja kuolee. Vuotta myöhemmin korppi herättää Ericin eloon, jotta hän voisi kostaa murhaajilleen.

Näyttelijöitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Brandon Lee  Eric Draven/Crow  
 Rochelle Davis[2]  Sarah  
 Ernie Hudson[3]  Albrecht  
 Michael Wincott[2]  Top Dollar  
 Bai Ling[4]  Myca  
 Sofia Shinas[2]  Shelly Webster  
 Anna Thomson[5]  Darla  
 David Patrick Kelly[2]  T-Bird  
 Angel David[5]  Skank  
 Laurence Mason[5]  Tin Tin  
 Michael Massee[2]  Funboy  
 Tony Todd[1]  Grange  
 Jon Polito[6]  Gideon  
 Bill Raymond  Mickey  
 Marco Rodríguez[7]  Torres  

Päänäyttelijä Brandon Lee sai kuvauksissa tapaturmaisesti surmansa, kun hänen vastanäyttelijänsä Michael Massee ampui häntä mahaan aseella, jonka piti sisältää vain paukkupatruunoita.[8]

Aseeseen oli ennen kohtalokasta kohtausta ladattu oikeita patruunoita, joista oli poistettu ruuti. Syystä tai toisesta kiireiseltä työryhmältä jäi huomaamatta patruunan nalli. Jossakin vaiheessa ennen ammuntakohtausta asetta oli käsitelty niin, että patruunassa ollut nalli laukesi, jolloin syntyi riittävästi työntövoimaa luodille työntyä aseen piippuun. Kuvauspäivänä aseista vastannut spesialisti lähetettiin ennen ammuntakohtausta kotiin, jolloin aseesta jäi vastaamaan kuvausten lavastaja. Hän ei ollut täysin tietoinen turvallisuusmääräyksistä, joten aseen tarkastus ennen sen käyttöä jäi väliin. Näistä syistä johtuen ei piipussa ollutta oikeaa luotia havaittu ajoissa. Kohtauksessa käytettyjen paukkupatruunoiden vähäinen, mutta riittävä mustan ruudin määrä sai piipussa olleen oikean luodin vauhtiin ja tämä koitui Brandon Leen kohtaloksi. Elokuva saatettiin kaikesta huolimatta loppuun Brandon Leen kunniaksi.

Crow 2 – enkelten kaupunki (1996) on Crow-sarjan toinen osa. Jatko-osan päähenkilö on Ashe (Vincent Perez). Hän herää kuolleista, koska oli poikansa kanssa väärässä paikassa, väärään aikaan. Vuotta ennen heräämistä hän oli vahingossa todistanut huumejengin tekemää murhaa. Ashe ja hänen poikansa murhataan huumepomon käskystä. Ashe alkaa raivoissaan tappaa poikansa murhaan osallisia, mutta huomaamattaan samalla rakastuu häntä auttavaan kuolevaiseen, Sarahiin (Mia Kirshner).

The Crow – Stairway to Heaven (1998) on sarjasta tehty 22-osainen minisarja, jonka pääosassa on Mark Dacascos.

The Crow: Pelastus (2000) on elokuvan kolmas osa, jonka pääosissa ovat Eric Mabius ja Kirsten Dunst.

The Crow: Wicked Prayer (2005) on sarjan neljäs osa. Päähenkilöitä näyttelevät Edward Furlong, Tara Reid ja David Boreanaz. James ”Jimmy” Cuervo (Furlong) ja tämän morsian, Lily, murhataan juuri ennen näiden vihkimistä muinaisessa riitissä, jonka tarkoituksena on tehdä Lucrez Crash (Boreanaz) nimisestä kirkolle ja maailmalle katkeroituneesta entisestä papista Saatana ja nostaa Helvetti maan päälle. Jimmy herää kuolleista kostamaan Lucille ja tämän jengille.

Roger Ebert antoi elokuvalle kolme ja puoli tähteä viidestä kuvaillen sitä parhaaksi sarjakuvan elokuvasovitukseksi, jonka hän on koskaan nähnyt ja hän kehui myös elokuvan visuaalista lavastusta sekä toteutusta.[4]

  1. a b c Jones, Shawn: C2E2: Hudson, Todd & Massee Revisit 20 Years of "The Crow" News. 1.5.2014. CBR. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  2. a b c d e Hayes, Britt: See the Cast of ‘The Crow’ Then and Now News. 29.5.2013. Screen Crush. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  3. Schwerdtfeger, Conner: Why Ernie Hudson Wants No Part Of The Crow Reboot News. 26.10.2017. Cinemablend. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  4. a b Ebert, Roger: The Crow Reviews. 13.5.1994. RogerEbert.com. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  5. a b c The Crow (1994) on Netflix Movies. Netflix. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  6. Sneider, Jeff: Jon Polito of 'Seinfeld,' 'Homicide' and 'The Crow' dies at 65 News. 3.9.2016. Mashable. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  7. Bonilla, Justina: The Cast of ‘Into The Dark’ Season Two Finale to Include Marco Rodriguez Spotlight News. 18.2.2021. Latin Heat. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  8. Juuti, Mikko: Brandon Lee, 28, kuoli traagisesti kuvauksissa 25 vuotta sitten – tyhjäksi luultu revolveri olikin ladattu Viihde. 31.3.2018. Ilta-Sanomat. Viitattu 11.5.2020.