Criirad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Criirad eli Commission de recherche et d'information indépendantes sur la radioactivité on yksityinen ranskalainen tutkimuslaitos, joka on erikoistunut ympäristön radioaktiivisuuden analysointiin.[1] Se perustettiin vuonna 1986 tapahtuneen Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkimainingeissa. Se ilmoittaa "olevansa riippumaton ydinvoiman hyödyntäjistä, valtiosta ja poliittisista puolueista"[2].

Criiradilla on analysointilaboratorio, jossa on laitteet radioaktiivisen saasteen tunnistamiseen ravinnosta, vedestä jne., ja sillä on Ranskan terveysministeriön tekninen pätevyystodistus. Se toimii sekä Ranskassa että ulkomailla, ja se saa rahoituksensa kannatusjäseniltään ja tutkimustöistään, joita on sen olemassaolon aikana tehty yli tuhat. Sitä säätelee laki Ranskan järjestölaki vuodelta 1901, kuten muitakin vastaavia ranskalaisia organisaatioita.

Criiradin tutkimuksista tunnetuin on sen tutkimus Ranskan alueiden saastumisesta Tšernobylin onnettomuuden jälkeen, mutta se on tutkinut myös esimerkiksi Marcoulen ydinvoimalan seurauksia ja julkaissut kartan Euroopan ja Ranskan radioaktiivisesta saastumisesta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uraaniton.org uraaniton.org. Arkistoitu 11.5.2006. Viitattu 15.9.2008.
  2. La Criirad criirad.org. Arkistoitu 11.12.2008. Viitattu 15.9.2008. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]