Crash stop

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Crash stop on termi, joka tarkoittaa aluksen mahdollisimman nopeaa pysäyttämistä.

Potkuripropulsiolla varustetulla aluksella käsitteellä crash stop tarkoitetaan hätäpysäytystä, jossa aluksen ollessa liikkeessä eteenpäin peruutetaan koneilla täydellä teholla, kunnes alus on pysähtynyt. Normaali pysähtymismatka tällä menetelmällä on noin 3–5 aluksen mittaa. Hätäpysäytyksen ongelma on hidastuvan aluksen ohjauskyvyn heikentyminen: potkurivirtaus peräsimelle lakkaa. Oikeakätinen (eli alus, jonka potkuri pyörii myötäpäivään eteenpäin mentäessä) alus pyrkii kääntymään lopussa voimakkaasti oikealle. Pysähtyessään alus voi olla jopa 90 astetta kääntyneenä menosuuntaansa.

Vesisuihkuvetoisissa aluksissa crash stop tehdään kääntämällä vesisuihkua ohjaava kauha peruutusasentoon eli täysin alas. Pysähtyminen on tällöin suuristakin nopeuksista etenkin keveillä aluksilla varsin nopeaa, vieden yleensä vain noin yhden aluksen mitan. Tämä kuitenkin rasittaa myös vetolaitteen osia ja kauhan kiinnitystä suuresti ja on sen takia sallittu käytettäväksi ainoastaan hätätilanteissa.

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.