Craniopagus parasiticus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Craniopagus parasiticus

Craniopagus parasiticus on lääketieteessä tila, jossa ihmisen loisena elävän kaksosen kehittymätön tai alikehittynyt ruumis on kiinnittynyt kehittyneen kaksosen päähän. Tila on erittäin harvinainen: vain kahdeksasta tapauksesta on kirjallista tietoa.

Tunnetut tapaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manar Maged[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manar Maged (30. maaliskuuta 200425. maaliskuuta 2006) oli egyptiläinen kaksostyttö, joka syntyi loisena elävä kaksoissisko Islaam päähänsä osittain kiinnittyneenä. Samalla syntyi myös terve sisko Noora. Pään vasemman puoleiseen osaan kiinnittynyt kaksonen irrotettiin leikkauksella.

Leikkaus tapahtui Magedin ollessa kymmenen kuukauden ikäinen Benhan kaupungissa Egyptissä 9. helmikuuta 2005. Hän pääsi kotiin 28. toukokuuta 2005.

Päästä kiinnittynyt alikehittynyt kaksonen oli lähes normaalisti kehittynyt pään osalta, mutta muun kehon osalta ei. Alikehittynyt kaksonen pystyi räpyttämään silmiään, itkemään, imemään ja hymyilemään mutta oli täysin riippuvainen elintoimintojen osalta kehittyneestä kaksosestaan, sillä hänellä ei ollut keuhkoja eikä sydäntä. Päästä kiinnittyminen toimi kuin napanuora tarjoten elinmahdollisuuden alikehittyneelle kaksoselle.

Manar kuoli aivojen infektioon 25. maaliskuuta 2006, vain 13 kuukautta onnistuneen leikkauksen jälkeen.

Rebeca Martínez[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rebeca Martínez (10. joulukuuta 20037. helmikuuta 2004) oli Dominikaanisessa tasavallassa elänyt tyttö, jolla oli kaksi päätä.[1]. Tapaus sai laajaa mediahuomiota eri puolilla maailmaa.

Ennen tytön syntymää luultiin, että hänellä olisi kasvain päässään, sillä testeissä ei näkynyt merkkejä toisesta päästä. Martínezin vanhemmilla on myös muita lapsia.

Martínezin toinen pää alkoi kasvaa nopeammin kuin toinen. Toisessa päässä aivot, korvat, silmät ja huulet olivat vajavaisesti kehittyneet. Leikkaus oli välttämätön, ja sitä yritettiin Santo Domingossa 6. helmikuuta 2004. Tämän kaltainen leikkaus oli maailmassa ensimmäinen laatuaan. Operaatio kesti yksitoista tuntia, mutta tyttö kuoli seuraavana aamuna. Hän oli alle kahden kuukauden ikäinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vauvalta poistetaan toinen pää 6.2.2004. Ilta-Sanomat. Viitattu 4.4.2008.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.