Kuskus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Couscous)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pohjoisafrikkalaista ruokalajia. Kuskukset on myös pussikiipijöiden heimoon kuuluva pussieläinsuku.
Kuskusta Fèsistä, Marokosta.
Kuskusta vihannesten ja kikherneiden kanssa

Kuskus (berb. seksu, arab. كسكسي, ransk. couscous) on berberikansojen keittiön erikoisuus, karkeaksi jauhetusta viljasta tehty ruoan lisäke. Kuskus valmistetaan durumvehnästä.[1][2] Brasiliassa käytetään termiä couscous myös maissista tehdystä kuskusista.[3] Perinteisesti kuskusta tarjoillaan pääruokana kasvisten ja lihan tai kalan kanssa tai jälkiruokana sokerin, mausteiden ja maidon kanssa. Kuskus on hyvin suosittua Marokossa, Algeriassa,[4] Tunisiassa ja läntisessä Afrikassa. Sitä syödään myös Ranskassa, Sisiliassa ja Lähi-idässä.

Kuskus tehdään pyörittelemällä käsin karkeaa jauhoa, kunnes siitä tulee pieniä pellettejä. Aines siivilöidään, ja siivilään jääneiden suurten osien pyörittelyä jatketaan, kunnes niistä tulee tarpeeksi pieniä. Prosessi on aikaa vievää, ja perinteisesti naiset ovat tehneet kuskusta usean päivän ajan ja kuivattaneet sen auringossa. Tätä suurta erää on sitten käytetty useiden kuukausien ajan. Nykyään kuskusta tehdään tehtaissa ja myydään kaupoissa käyttövalmiina.

Kuskus tarkoittaa myös pohjoisafrikkalaista ruokalajia, joka tarjoillaan yhdessä kuskus-ryynien kanssa (ks. kuvat).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. gluteenittomaan ruokavalioon soveltuvia ja soveltumattomia ainesosia ja elintarvikkeita Keliakialiitto. Arkistoitu 31.3.2018. Viitattu 29.03.2018.
  2. Organic Luomu Couscous Linea Verde. Arkistoitu 7.2.2018. Viitattu 29.03.2018.
  3. Hamilton, Cherie: Brazil: A Culinary Journey, s. 123–. {{{Julkaisija}}}, 2005. ISBN 978-0-7818-1080-7. Teoksen verkkoversio.
  4. Luce Ben Aben, Moorish Women Preparing Couscous, Algiers, Algeria 13.8.2014. World Digital Library. Viitattu 26.9.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuskus.