Countrytanssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Countrytanssi on useimmiten country-musiikin säestyksellä rivissä tanssittua tanssia, joka on saanut vaikutteita Amerikan eurooppalaisten siirtolaisten kansantansseista. Se sai vauhtia 1990-luvulla countrymusiikin uudistumisen myötä.

Countrytanssi ja rivitanssi usein virheellisesti mielletään yhdeksi ja samaksi tanssilajiksi, mutta tosiasiassa ne ovat kaksi toisistaan erotettavaa tanssityyliä. Rivitanssi on syntynyt countrytanssista, mutta nykyään siihen on sekoittunut hyvin laajasti kaikkia eri tanssityylejä vakio- ja latinolaistansseista nykytanssiin ja street-tanssityyleihin. Myös "perinteinen" countrytanssi on edelleen osa rivitanssia, mutta etenkin aktiivisesti kilpailevat rivitanssijat harjoittelevat pääosin samoja tanssiaskelia ja tekniikoita kuin esimerkiksi kilpatanssijat. Raja näiden kahden lajin välillä on kuitenkin usein hyvin häilyvä, ja useimmat lajien harrastajat tanssivat sekä perinteistä countrytanssia että uudempia rivitansseja. Lajeilla on Suomessa tuhansia harrastajia.[1]

Rivitanssissa kaikki tanssijat tekevät samat liikkeet, tyypillisesti asettuen yhteen tai useampiin yhdensuuntaisiin riveihin. Tanssille on tyypillistä, että sen kuluessa tanssijat kääntyvät 90 tai 180 astetta ja toistavat samat liikkeet toiseen suuntaan. Koska siinä ei tarvitse olla paria, tanssi on suosittua myös esimerkiksi työkykyliikuntana tai muissa yhteisöissä, joissa miehiä ja naisia on epätasapari.

Country- ja rivitanssiorganisaatiot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Country- ja rivitanssiorganisaatiot järjestävät aktiivisesti kilpailuja ja muita tanssitapahtumia joka puolella maailmaa.

- Varsinkin Isossa-Britanniassa, mutta myös monissa muissa maissa ympäri maailmaa rivitanssikilpailuja ja -tapahtumia aktiivisesti järjestää Masters In Line- organisaatio (http://www.worlddancemasters.com/ (Arkistoitu – Internet Archive))

- Etenkin Yhdysvalloissa, mutta myös Euroopassa ja Aasiassa kilpailuja ja muita tanssitapahtumia järjestää United Country Western Dance Council (http://www.ucwdc.org/)

- Pääosin Keski-Euroopassa vaikuttava World Country Dance Federation (http://www.worldcdf.com/) järjestää myös monia kilpailuja vuosittain.

Tanssiaskelia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanssit koostuvat erilaisista askelista ja askelsarjoista, joilla on omat nimensä. Tällaisia askelia ovat muun muassa:

Chasse: Jalka siirtyy sivulle, toinen siirretään ensimmäisen viereen, sitten taas ensimmäinen jalka siirtyy sivulle.

Grapewine: Jalka siirtyy sivulle, toinen jalka ristiin taakse, ensimmäinen jalka jälleen sivulle, toisen jalan varpaat koskettavat maata ensimmäisen vieressä. Lopussa voi olla myös esimerkiksi scuff.

Shuffle step: Kolmoisaskel eteen, taakse, oikealle tai vasemmalle rytmissä 1 ja 2, 3 ja 4. Muita askelia ovat esimerkiksi applejack, botafogo, butterfly, coaster step, heel grind, hitch, jazz box, kick ball change, kick ball step, lunge, mambo step, military turn, Monterey turn, paddle, pivot turn, rock step, sailor step, scuff, spiral turn, stamp, stomp, sugarfoot, swivet ja vaudeville.

Seinä tarkoittaa rivitanssissa tanssijoiden rintamasuuntaa, joko etuseinää tai jotakin muista kolmesta seinästä. Tanssin aikana tanssijat voivat pyörähdellä ja kääntyä mitä seinää kohti tahansa, mutta tanssi alkaa alusta aina jotakin seinää kohti, joko alkuperäistä tai jotakin muista kolmesta. Tanssin askeleet suoritetaan taas suhteessa tähän uuteen seinään.

Tanssit voivat olla yhden seinän, kahden seinän tai neljän seinän tansseja.

Yhden seinän tanssissa tanssi alkaa aina uudelleen rintamasuunta etuseinää kohti.

Kahden seinän tanssissa tanssi alkaa alusta vuorotellen etu- ja takaseinän välillä. Tanssin aikana siis käännytään 180 astetta.

Neljän seinän tanssissa tanssi alkaa vuorotellen tanssijoiden rintamasuunta kuhunkin seinään päin. Tanssi alkaa alusta siis 90 astetta alkuperäisestä seinästä oikealle tai vasemmalle. Neljän kierroksen kuluttua aloitetaan taas etuseinästä.

Tag tai tagi on sarja ylimääräisiä askelia, joita tarvitaan joskus jotta tanssi sopisi saumattomasti musiikkiin. Tag on yleensä lyhyt (tahti tai pari) kun taas bridge on pidempi täyteosa.

Tanssilakana (step sheet) kuvailee tanssin askelet kokonaisuudessaan. Se koostuu eri askelryhmistä, jotka on jaoteltu erikseen. Kunkin askelryhmän selityksessä on ensin otsikonomaisesti askelten nimet, joita seuraa yksityiskohtaisempi ohje askelien suorittamiseen. Haluamansa tanssilakanat lajin harrastajat etsivät internetistä. Tämä mahdollistaa sen, että ihmiset ympäri maailmaa pystyvät harjoittelemaan samoja askelsarjoja ja sitten kansallisissa tai kansainvälisissä tanssitapahtumissa tanssijat osaavat tanssia samoja koreografioita, vaikka eivät olisi koskaan harjoitelleet yhdessä.

  1. Countrylines Tiedote (Arkistoitu – Internet Archive)

Suomalaisia rivitanssiyhdistyksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]