Counter-Strike

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Counter Strike)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopeliä. Pelisarjasta on erillinen artikkelinsa.
Counter-Strike
Pelin kansi vuodelta 2000.
Pelin kansi vuodelta 2000.
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Sierra Entertainment
Microsoft Game Studios
Jakelija Sierra Entertainment (jälleenmyynti)
Valve Corporation (verkkomyynti)
Pelisarja Counter-Strike
Pelimoottori GoldSrc
Julkaisuaika
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, taktinen ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus 16+ [1]
Alusta Windows, OS X, Linux, Xbox
Jakelualusta CD, DVD, Steam -lataus
Laitevaatimukset
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Counter-Strike (lyhennettynä CS) on Valve Corporationin eteenpäin kehittämä ja vuonna 2000 julkaisema internetissä pelattava joukkuepohjainen taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Alun perin pelin kehitti Minh ”Gooseman” Le sekä Jess ”Cliffe” Cliffe ilmaiseksi jaettavaksi modiksi Half-Life -videopeliin. Modin suosion myötä sen oikeudet myyntiin Valvelle ja siitä luotiin itsenäinen julkaisu. Peli käyttää GoldSrc-pelimoottoria mikä on raskaasti muokattu versio Quake-moottorista. Pelistä julkaistiin uudempi versio Counter-Strike: Condition Zero joka sisältää myös yksinpelillä varustetun Delet Scenes -osan. Vuonna 2004 julkaistiin uutta Source-pelimoottoria käyttävä Counter-Strike: Source ja vuonna 2012 julkaistiin uusimmalla Source-versiolla varustettu Counter-Strike: Global Offensive.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvankaappaus Aztec-kartasta. Kuvassa näkyy myös pelin HUD-näkymä josta näkee terveyden, ammusten määrän ja kartan.

Tehtävän tyyppi riippuu pelattavasta kentästä. Peliä pelataan tietyn mittaisissa erissä, missä ajassa toisen osapuolen on onnistuttava päämäärässään. Pelissä saa rahaa eliminoimalla vihollisia sekä lohdutukseksi häviöstä tai palkkioksi voitosta seuraavan erän alkaessa. Rahaa voi menettää ampumalla panttivankia tai oman joukkueen jäsentä. Rahaa käytetään parempien aseiden ja tarvikkeiden ostamiseen jokaisen erän alussa. Ostamista on mahdollista harjoittaa vain tiimien aloituspisteissä. Ostettavana on erilaisia aseita pistooleista konekivääreihin. Mukaan voi myös ottaa taktisia apuvälineitä kuten kranaatteja ja suojavarustusta.

Pommikartoissa terroristit yrittävät virittää C-4 -pommin jollekin kahdesta ennaltamäärätystä alueesta. Vastaavasti erikoisjoukot pyrkivät estämään tämän. Mikäli erikoisjoukot onnistuvat purkamaan pommin, he voittavat. Mikäli terroristien onnistuu estää tämä, vastaavasti he voittavat. Mikäli terroristit eivät ehdi virittää pommia ennen aikarajan umpeutumista, erikoisjoukot voittavat.

Toinen pelimuoto on panttivankien pelastus. Terroristien tavoite on pitää panttivangit itsellään ja estää heidän pelastus. Erikoisjoukot taas yrittävät pelastaa panttivangit kuljettamalla heidät erikoisjoukkojen aloitusalueelle. Mikäli terroristien onnistuu estää panttivankien pelastus ennen aikarajaa, he voittavat.

Salamurhakentissä terroristit yrittävät eliminoida VIP-henkilön joka on "vuosisadan rikostodistaja". Erikoisjoukkojen tulee saattaa VIP-henkilö pelastusalueelle.

Joukkue voi voittaa erän onnistumalla tehtävässä tai eliminoimalla kaikki vastustavan joukkueen jäsenet. Jos pelaajan puoli voittaa, saa rahaa seuraavan erän alussa enemmän. Jos molempien joukkueiden pelaajia on jäljellä erän lopussa eikä tehtäviä ole suoritettu, erän voittaa kartan oletusvoittaja.

Kuollessaan pelaajan hahmo menettää aseensa sekä muut varusteensa ja pääsee takaisin toimintaan vasta seuraavan erän alussa.

Yhteisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Counter-Strikeen on tehty monta erilaista modia, joilla kullakin on omat tarkoitusperänsä. Monet modit tarjoavat uudenlaisia pelikokemuksia. Yhteisö on luonut monia erilaisia pelimuotoja joista tunnetuimpia ovat deathmatch ja Gun Game. Niistä tuli myöhemmin virallisia pelimuotoja Global Offensiveen.

Pelaajat voivat myös tehdä omia karttojaan Valve Hammer Editor -ohjelmalla, joita voi lisätä oman palvelimen karttavalikoimaan. Oletusarvoisesti pelaajat voivat ladata kartan automaattisesti suoraan palvelimelta liittyessään peliin. Karttojen tekoon on myös monia muita aputyökaluja ja ohjelmia, joista tunnetuimpia ovat muun muassa Wally Texture Editor, Half-life Model Viewer, Zoner Complile Tools ja erilaiset 'BSP to VMF' -konvertterit.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Counter-Strike julkaistiin vuonna 1999 ilmaiseksi modiksi Half-Lifelle. Kyseinen peli oli suosittu modipiireissä helpon muokattavuudensa ansiosta. 9. kesäkuuta 1999 CS julkaistiin avoimeen betatestiin. Pelaajayhteisö auttoi modin kehittäjiä ja fanit pystyivät muuan muassa julkaista omia karttojaan modin verkkosivuilla toisille pelaajille ladattaviksi. 12. huhtikuuta 2000 Valve ilmoitti että he ja Counter-Striken tekijät ovat liittyneet yhteen luodakseen Counter-Strikestä itsenäisen julkaisun. Peli julkaistiin yhdessä Team Fortress Classicin, Half-Life: Opposing Forcen moninpelin, Half-Life: Absolute Redemptionin ja Firearmsin kanssa.[2]

Turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Counter-Strike on yksi suosituimmista kilpapelaamis-eleistä. Turnauksia on järjestetty noin vuodesta 2001 lähtien. Suosituimpia turnauksia ova CPL, ESWC ja WCG. Palkintorahaa jaetaan vuosittain satojentuhansien eurojen arvosta. [3] Pelin vanhat klaanit ja liigat ovat kuitenkin siirtyneet uusiin Counter Strike -peleihin.

Turnauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa luettelossa on 10 turnausta joilla on ollut isoimmat palkintorahat vuodesta 2001 lähtien. [4] Luettelo on jaoteltu palkintorahojen määrän mukaan.

 • CPL Summer 2003, rahamääränä 200 000 dollaria, Schroet Kommando voitti. [5]
 • ESWC 2006, rahamääränä 160 000 dollaria, Made in Brazil voitti. [6]
 • CPL World Championship 2001, 150 000 dollaria, Ninjas in Pyjamas voitti. [7]
 • WSVG ISC 2006, rahamääränä 139 500 dollaria, compLexity voitti. [8]
 • EM III - Global Finals, rahamääränä 125 000 dollaria, fnatic voitti. [9]
 • EM II - Finals, rahamääränä 122 500 dollaria, mousesports voitti. [10]
 • EM I - Finals, rahamääränä 122 423 92 dollaria, Pentagram voitti. [11]
 • ESWC 2005, rahamääränä 120 000 dollaria, compLexity Gaming voitti. [12]
 • WEG Masters, rahamääränä 110 000 dollaria, wNn Gaming voitti. [13]
 • WCG 2006, rahamääränä 105 000 dollaria, Pentagram voitti. [14]

Lue myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Counter-Strike

Verkkoviitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Counter-Strike -sitaatteja.