Cosmo Duff-Gordon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sir Duff-Gordon

Cosmo Edmund Duff-Gordon (22. heinäkuuta 1862 Aberdeen21. huhtikuuta 1931 Lontoo) oli Sir Cosmo Lewis Duff-Gordonin poika ja sukunsa viides baronetti. Vuonna 1900 hän meni naimisiin Douglas Sutherlandin tyttären Lucy Wallacen kanssa, joka oli ammatiltaan pukusuunnittelija ja tunnettiin julkisuudessa nimellä Lucile. Heillä ei ollut lapsia.

Sir Cosmo harrasti miekkailua ja edusti Britanniaa vuoden 1906 olympialaisissa, joissa hän voitti hopeaa kalvan joukkuekilpailussa.[1]

Sir Cosmo kuoli Lontoossa, ja hänet on haudattu Brookwoodin hautausmaalle. Neljä vuotta myöhemmin kuollut Lady Lucile haudattiin miehensä viereen.[2]

Titanic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1912 Duff-Gordonit nousivat matkustajahöyrylaiva RMS Titanicille Cherbourgin satamasta. Tuntemattomasta syystä Duff-Gordonit kirjautuivat laivalle erillisiin hytteihin nimillä herra ja rouva Morgan. Sir Cosmo matkusti hytissä A16 ja Lady Lucile A20.

Kun Titanic törmäsi jäävuoreen, Sir Cosmo ja Lady Lucile ilmaantuivat paikalle juuri kun ensimmäinen perämies William Murdoch täytti pelastusvenettä numero 1. Sir Cosmo tiedusteli pääsisikö hän, hänen vaimonsa ja tämän sihteeri Laura Francatelli veneeseen. Koska paikalla ei näkynyt muita matkustajia, Murdoch auttoi ryhmän kyytiin. Veneeseen ehti vielä kaksi amerikkalaista liikemiestä, kunnes Murdoch komensi veneen laskettavaksi. Vene numero 1 oli toinen laivan kahdesta 35 hengen pelastuskutterista, mutta se laskettiin vain 12 hengen lastissa, joista 7 oli miehistön jäseniä ja 5 matkustajia. Vene olisi voinut kuljettaa 23 henkeä enemmän.

Kun Titanic vajosi aaltoihin ja hypotermiaan menehtyvät ihmiset huusivat apua, veneessä olijat eivät tehneet elettäkään lähteäkseen pelastusretkelle, eikä kukaan esittänyt vastalauseita kun Lady Lucile pyysi, ettei uppoamispaikalle palattaisi. Ennen kuin veneen numero 1 matkustajat nousivat pelastuslaiva RMS Carpathialle, Sir Cosmo jakoi jokaiselle miehistön jäsenelle 5 punnan sekin korvaamaan näennäisen menetyksen. Samoin hän järjesti New Yorkissa pelastumisen johdosta samppanjajuhlat, mitä pidettiin sopimattoman kovasydämisenä ja huonoa makua osoittavana.

Myöhemmin Sir Cosmo joutui syytteeseen sopimattomasta käyttäytymisestä uppoavalla laivalla, mutta hänet vapautettiin syytteestä – joskin tutkintaa johtanut merijuristi lordi Mersey nuhteli häntä yksityisesti.

Cosmon hautakivi

Sir Cosmo eristäytyi loppuiäkseen maailmasta. Lady Lucile sanoi että tapaus oli murtanut hänen sydämensä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cosmo Duff Gordon Olympic Results sports-reference.com. Arkistoitu 25.6.2009. Viitattu 12.7.2012. (englanniksi)
  2. Sir C Duff Gordon The Brookwood Cemetery Society. Arkistoitu 25.3.2007. Viitattu 12.7.2012. (englanniksi)


Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.