Cornelius Drebbel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cornelius Drebbel

Cornelius Drebbel (15721633) oli hollantilainen keksijä, joka kehitti tiettävästi ensimmäisen tunnetun toimivan sukellusveneen, joka rakennettiin noin 1620. Sitä testattiin Thamesjoella useampaan kertaan. Laite oli soutukäyttöinen ja se sukelsi 3,5–4,5 metrin syvyyteen. Puurakenteinen sukellusvene oli päällystetty rasvatulla nahalla, ja airojen aukot oli tiivistetty nahkaläpillä sukellusta varten.[1]

Drebbel suoritti perusopinnot (mm. latinan kieltä) mutta ei mitään yliopisto-opintoja kotimaassaan Hollannissa. Englannin kuningas Jaakko I kutsui hänet hoviinsa 1604 ja alkoi rahoittaa Drebbelin kokeiluja keksintöjen parissa. Hän kehitti myös kellon, jota ei tarvinnut vetää, koska se sai voimansa ilmakehän paineen vaihteluista, ja mikroskoopin jossa oli kaksi peräkkäistä linssiä.lähde? Drebbel keksi myös kirkkaanpunaisen väriaineen, josta tuli suosittu gobeliinien valmistuksessa[1].

Drebbel rakensi kaiken kaikkiaan kolme sukellusvenemallia, joita Englannin laivasto testaili ahkerasti, mutta ei koskaan käyttänyt taistelussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Salonen, Lippo & Salonen, Sirkka (suom.) & Väänänen, Juha (toim.): ”Drebbel, Cornelius van”, Kuka teki mitä, Kuvitettu elämäkerrallinen hakuteos, s. 69–70. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1986. ISBN 951-643-251-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.