Cornelia Fort

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cornelia Fort

Cornelia Clark Fort (2. helmikuuta 191921. maaliskuuta 1943) oli yhdysvaltalainen lentäjä, joka tuli kuuluisaksi kahdesta ilmailun historiaan liittyvästä tapauksesta. Fort oli ensimmäinen yhdysvaltalainen lentäjä, joka kohtasi Japanin ilmavoimien koneita Pearl Harborin hyökkäyksen alkaessa ja pakeni täpärästi hyökkäystä laskeuduttuaan. Seuraavana vuonna Fortista tuli Women Airforce Service Pilotsin toinen jäsen ja hän oli ensimmäinen naispuolinen lentäjä, joka sai surmansa aktiivipalveluksessa.

Varhainen elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fort syntyi varakkaaseen perheeseen Nashvillessä, Tennesseessä. Hänen isänsä, Rufus Elijah Fort oli vakuutusyhtiö National Life and Accident Insurance Companyn perustaja. Fort valmistui Sarah Lawrence Collegesta vuonna 1939. Hän oli jo varhain kiinnostunut lentämisestä ja hankki lopulta lentolupakirjan Havaijilla.

Hyökkäys Pearl Harboriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työskennellessään siviili-ilmailun lennonopettajana Pearl Harborissa Fortista tuli sattumalta yksi ensimmäisistä japanilaisten hyökkäyksen silminnäkijöistä. 7. joulukuuta 1941 Fort oli ilmassa Pearl Harborin yläpuolella opettamassa lentoonlähtöä ja laskeutumista. Fortin lisäksi ilmassa oli samaan aikaan vain muutama siviililentokone. Fort näki sotilaskoneen lentävän suoraan kohti ja hän otti ohjauksen konetta lentäneelta oppilaalta. Fort väisti kohti tullutta konetta nousemalla ylös ja tällöin hän näki koneen siipiin maalatun nousevan auringon. Hyvin pian tämän jälkeen hän näki savua nousevan Pearl Harborista ja pommikoneiden saapuvan. Fort laskeutui John Rodgersin siviililentoasemalle lähelle Pearl Harborin suuta. Japanilaiset Zero-hävittäjät tulittivat konetta ja kiitotietä Fortin juostessa pakoon. Lentoaseman johtaja sai surmansa ja kaksi muuta lennolla ollutta konetta eivät palanneet.

Sotilasura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fort (siivellä istuvista vasemmanpuoleinen) WAFS:n palveluksessa vuonna 1943.

Japanilaisten hyökkäyksen johdosta kaikki siviili-ilmailu kiellettiin Havaijilla ja Fort palasi mantereelle vuoden 1942 alussa. Hän osallistui sotavelkakirjoja esittelevään lyhytelokuvaan ja tämän johdosta hänet kutsuttiin puhujaksi erilaisiin tilaisuuksiin. Myöhemmin samana vuonna Nancy Harkness Love kutsui hänet vasta perustamaansa Women’s Auxiliary Ferrying Squadroniin (WAFS), joka hoiti Yhdysvaltojen sisällä tapahtuvia sotilaslentokoneiden siirtotehtäviä.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cornelia Fortista tuli ensimmäinen WAFS:n palveluksessa kuollut henkilö 21. maaliskuuta 1943, kun hänen lentämäänsä koneeseen törmäsi toinen lentokone Merkelin kaupungin lähistöllä Texasissa. Kuolemansa aikana Fort oli yksi WAFS:n ansioituneimmista lentäjistä. Hänen hautakiveensä on kaiverrettu ”Killed in the Service of Her Country”, ”Kaatunut maansa palveluksessa”.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cornelia Fort esiintyi Jeff Donnellin esittämänä elokuvassa Tora! Tora! Tora!. East Nashvillessä sijaitseva Cornelia Fort Airpark on nimetty hänen mukaansa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cornelia Fort