Coogee

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Coogee
Coogee Beach
Coogee Beach

Koordinaatit: 33°55′08″S, 151°15′20″E

Sijainti Sydney, Uusi Etelä-Wales, Australia
Väkiluku (2006) 13 179
Postinumero 2034


Coogee on uimaranta ja lähiö Sydneyssä, Australiassa. Coogee sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä Sydneyn keskustasta Randwickin kaupungiosassa.[1]

Tasmaninmeri, Coogee Bay sekä Coogee Beach sijaitsevat lähiön itäisellä puoliskolla. Coogeen rajat muodostuvat Clovelly Roadista, Carrington Roadista ja Rainbow Streetistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aboriginaalinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coogee Surf Club
Coogee Beach Bath

Nimen Coogee on sanottu tulleen aboriginaalien sanasta koojah, joka tarkoittaa "haisevaa paikkaa"[2] tai "haisevaa merilevää".

Alueen ensimmäiset vierailijat 1820-luvusta eteenpäin eivät osanneet vahvistaa, mitä "Coogee" tarkoitti tai että liittyikö se edes Coogee Beachiin.

Eräät todisteet viittaavat siihen, että sana "Coogee" on itse asiassa alkuperäinen aboriginaalinen paikka seuraavassa lahdessa Coogeen pohjoispuolella, joka tunnetaan nimellä Gordon's Bay.[3]

Coogee Palace Aquarium (1887-1986)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coogeen akvaario ja kylpylä avattiin virallisesti 23. joulukuuta 1887 maatilkulle Arden Streetille, Beach Streetille, Bream Streetille ja Dolphin Streetille. Palaceen sisältyi sisätiloissa oleva uima-allas (25 x 10 metriä), akvaario, jossa oli muun muassa tiikerihai, suuri sali, jota käytettiin mm. rullaluisteluun, bändikoroke ja ulkoilmabaari.

Kesäkuussa 1945 myrsky aiheutti suuren kattokupolin romahtamisen ja vuonna 1987 Coogee Palace ja kattokupoli saatiin vihdoin uudelleen rakennettua yhdessä ravintoloiden ja baarien lisäämisen ohella.

The Coogee Pier (1928-1934)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coogee Pier vuonna 1928.

Vuonna 1924 Coogee Beachille alettiin rakentaa englantilaistyylistä huvilaituria. 24. heinäkuuta 1928 laituri avattiin virallisesti. Pituudeltaan se oli 180 metrin pituuden. Laituriin kuului juhlasali, 1400 istuiminen teatteri, 400 paikkainen ravintola, pieniä kauppoja jne. Coogeen armoton aallokko vahingoitti laituria ja se poistettiin käytöstä vuonna 1934. Hengenpelastajat ovat äskettäin löytäneet laiturin jäänteitä 50 metrin päästä rannasta.

Shark Arm -murhatapaus (1935)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapaus Shark Arm viittaa onnettomuuteen Coogee Aquarium Bathsilla vuonna 1935, kun kiinni saadun tiikerihain vatsasta löytyi ihmiskäsi. Käsi tunnistettiin tatuoinnin avulla kadoksissa olleen James Smithin kädeksi. Käsi oli leikattu irti, joten tapaus johti murhatutkimuksiin. Ketään ei koskaan haastettu oikeuteen murhasta, vaikka paikallinen rikollinen Reginald Holmes löydettiinkin ammuttuna autostaan läheltä Sydney Harbour Bridgea päivää ennen kuin Smithin kuoleman tutkimisen piti alkaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gregory's Sydney Street Directory, Gregory's Publishing Company, 2007
  2. Another version is koo-chai or koo-jah: the smell of the seaweed drying (Bidigal language). Why Coogee smells in history. Joel Gibson. European Network for Indigenous Australian Rights. http://www.eniar.org/news/language7.html
  3. livingharbour.net

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]