Constance Wu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Constance Wu

Constance Wu (s. 22. maaliskuuta 1982) on taiwanilais-yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän aloitti uransa teatterissa ennen läpimurtoaan Jessica Huangin roolissa ABC:n komediasarjassa Fresh Off the Boat. Wu nimitettiin yhdeksi maailman 100 vaikutusvaltaisimmista ihmisistä Time-lehden listauksessa vuonna 2017.

Varhainen elämä ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu syntyi taiwanilaiseen maahanmuuttajaperheeseen Yhdysvaltain Virginian osavaltion Richmondissa, missä hän vietti myös nuoruutensa. Wu valmistui Douglas S. Freeman High School -koulusta ja esiintyi jo nuorena paikallisissa Henrico Teen Theater, HATTheatre ja Theater IV -teattereissa sekä Virginia Shakespeare -festivaaleilla. Hän pääsi esiintymään teatterissa myös New Yorkissa puolen vuoden ajan osana New Yorkin yliopiston ja Lee Strasberg Theatre & Film Instituten yhteistyöohjelmaa.[1] Wu valmistui New Yorkin valtionyliopistosta ostopäällikkönä Teatteritaiteen konservatoriossa vuonna 2005. Yliopiston jälkeen Wu opiskeli psykolingvistiikkaa ja melkein osallistui Columbian yliopiston jatkokoulutukseen.

Wu on kertonut, että hänen isovanhempansa olivat erittäin köyhiä ja toimivat bambuyrittäjinä, eikä heillä ollut mahdollisuutta saada koulutusta, joten he eivät osanneet lukea tai kirjoittaa. Hänen isänsä oli Virginia Commonwealth Universityn biologian ja genetiikan professori ja hänen äitinsä oli tietokoneohjelmoija.

Hänellä on kolme sisarta, kaksi vanhempaa ja yksi nuorempi.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New Yorkissa Wulla oli rooleja lavalla ja elokuvissa. Hän teki debyyttinsä roolilla elokuvassa Stephanie Daley (2006). Hänellä oli myös myöhemmin rooleja elokuvissa Year of the Fish ja The Architect. Televisiossa hän esiintyi jaksossa Law & Order: Special Victims Unit, Torchwood ja Covert Affairs, ja hänellä oli myös rooli ABC:n saippuaoopperassa One Life to Live vuonna 2007. Wu muutti Los Angelesiin vuonna 2010, missä hän osallistui Sound of My Voice -elokuvaan, jonka ohjasi Brit Marling.

Vuonna 2014 Wu sai pääroolin Randall Parkin rinnalla ABC:n komediasarjassa Fresh Off the Boat. Sarja sai ensi-iltansa vuonna 2015. E! nimitti hänet televisiokauden 2014–2015 julkkistähdeksi. Vuonna 2015 Wu oli ehdolla Critics’ Choice Television -palkinnon saajaksi Best Actress -sarjassa sekä televisiokritiikkiyhdistys TCA -palkinnon henkilökohtaisesta saavutuksesta komediassa.

Vuonna 2014 Wu osallistui Sundancen käsikirjoittajien laboratorioon kahden kehittyvän Aasian ja Amerikan johtajan, Yung Changin ja Christopher Yogin, kanssa. Hän tunsi sen olevan ainutlaatuinen tilaisuus tukea aasialaisia ​​tarinoita.

Wu:lla oli johtava rooli vuonna 2015 tieteisfiktioelokuvassa Parallels. Vuonna 2017 hän esiintyi Hulu-antologia-sarjassa Dimension 404.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Owen, Rob: Former Richmonder stars in ABC sitcom 'Fresh Off the Boat' Richmond Times-Dispatch. 16.10.2015. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Constance Wu