Conrad Schumann

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Conrad Schumannin rajan yli hyppäämistä esittävästä valokuvasta tuli Kylmän sodan sekä Berliinin muurin symboli.

Hans Conrad Schumann (194220. kesäkuuta 1998) oli itäsaksalainen sotilas, joka muistetaan kuuluisasta lehtikuvasta, jossa hän loikkasi rakenteilla olevan Berliinin muurin yli. Hän oli yksi kuuluisimmista Itä-Saksasta länteen paenneista henkilöistä.

Hän palveli Itä-Saksan kansanarmeijassa Dresdenissä josta hän päätyi vapaaehtoisena Potsdamin kautta Berliiniin. 19-vuotiaana, 15. elokuuta 1961 hän oli vartioimassa Berliinin muurin kolmatta rakennuspäivää Ruppinerstraßen ja Bernauerstraßen kulmassa. Tähän aikaan muuri ei ollut kuin matala piikkilanka-aita. Nähtyään tilaisuutensa tulleen hän päätti hypätä aidan yli länsipuolelle, jossa hänet otettiin poliisiauton kyytiin. Paikalla ollut valokuvaaja Peter Leibing onnistui saamaan hänestä valokuvan juuri kun hän on hyppäämässä aidan yli. Tästä kuvasta tuli yksi kuuluisimmista kylmää sotaa kuvaavista valokuvista.

Myöhemmin hänen sallittiin poistua Länsi-Berliinistä josta hän muutti Baijeriin, jossa hän avioitui ja eli lopun elämäänsä. Hän kävi tapaamassa perhettään ja ystäviään vasta muurin murtumisen jälkeen. Vakavasta masennuksesta kärsineenä hän hirtti itsensä 20. kesäkuuta 1998.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Conrad Schumann.