Conan Cimmerialainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Conan Cimmerialainen
Toisen painoksen kansikuva.
Toisen painoksen kansikuva.
Kirjailija Robert E. Howard
Kuvittaja Petri Hiltunen
Kansitaiteilija Petri Hiltunen
Kieli suomi
Genre miekka ja magia
Kustantaja Jalava
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 160
ISBN 951-887-207-4
Suomennos
Suomentaja Leena Peltonen
Sarja: Conan barbaari
Edeltävä Conan taistelija
Seuraava Conan voittaja
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Conan Cimmerialainen on suomenkielinen kokoelma Robert E. Howardin Conan barbaari -novelleja. Kirjan on toimittanut ja kuvittanut Petri Hiltunen ja sen julkaisi Jalava vuonna 1991. Aiemmista Conan-kokoelmista poiketen antologian suomensi Leena Peltonen.

Conan Cimmerialainen on Jalavan viidestä Conan-kokoelmasta kolmas ja sen tarinat sijoittuvat kronologisesti sarjan alkuun, kuvaten nuoren Conanin seikkailuja vaeltavana palkkasoturina ja merirosvona. Mukana on viisi novellia ja sekä Conanin kotiseutua kuvaileva runo Cimmeria. Hiltusen kuvitus käsittää 42 kokosivun mustavalkopiirrosta.

Kokoelma ilmestyi uudelleen vuonna 2001 uudella kansikuvalla ja parannellulla kuvituksella.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikakoneen arvostelussa Tapani Ronni kehuu kokoelmaa. Kokoelman avaavat runo ”Cimmeria” ja novelli ”Jääjättiläisen tytär” ovat kauniita ja esittelevät päähenkilön ja tämän kotiseudun onnistuneesti. Välityön oloinen ”Varjoja kuutamolla” on heikompi tuotos. Kokoelman parhaat tarinat ovat ”alkuvoimaisen barbaarin ja velttojen kaupunkilaisten välisiä eroja” alleviivaava ”Saalistava varjo” sekä erityisesti nokkela ja humoristinen ”Gwahlurin jalokivet”. Kiitosta saavat myös Hiltusen pikkutarkka kuvitus sekä Peltosen tyylitajuinen suomennos, joka on huomattavasti aiempia Conan-kokoelmia tasokkaampi.[1]

Ulkomaisia fantasiakirjailijoita -hakuteoksessa (2003) Jukka Halme kuvailee ”Jääjättiläisen tyttären” alkuasetelmaa ”dramaattisuudessaan varsin pateettiseksi: kaksi sotajoukkoa ovat taistelleet niin hirvittävästi, että elossa on enää kaksi miestä”. ”Saalistava varjo” on Halmeen mukaan koko Conan-sarjan parhaita novelleja, ”jossa Howardin tyypillinen barbarismin ja luonnollisuuden korostaminen modernismin ja kaupunkilaistumisen sijaan on hyvin voimakasta”.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ronni, Tapani: Conan Cimmerialainen Aikakone. 4/1991. Viitattu 23.2.2018.
  2. Halme, Jukka: ”Robert E. Howard”, Ulkomaisia fantasiakirjailijoita, s. 83–88. Toimittanut Vesa Sisättö. Helsinki: BTJ Kirjastopalvelu, 2003. ISBN 951-692-539-1.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.