Colleen Hoover

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Colleen Hoover
Margaret Colleen Fennell
Henkilötiedot
Syntynyt11. joulukuuta 1979 (ikä 44)
Sulphur Springs, Texas, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat
Kirjailija
Äidinkielienglanti
Tuotannon kielienglanti
Aikakausi 2011–
Tyylilajit Nuortenkirjallisuus
Esikoisteos Slammed
Pääteokset It Ends With Us
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
colleenhoover.com
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Margaret Colleen Fennel (s. 11. joulukuuta 1979 Sulphur Springs, Texas), taiteilijanimeltään Colleen Hoover, on yhdysvaltalainen nuortenkirjailija. Hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa, Slammed, tammikuussa 2011. Joulukuussa 2012 hän julkaisi toisen romaaninsa, Hopeless, ja kirja nousi New York Timesin bestsellerien listan kärkeen. Monet teoksistaan Hoover on julkaissut itse.

Vuonna 2021 Hoover sai ennennäkemätöntä suosiota TikTokin #BookTok-yhteisön takia. Tammikuussa 2022 hänen vuoden 2016 romaaninsa It Ends with Us oli ensimmäisellä sijalla The New York Timesin myydyimpien kirjojen listalla.

Nuoruus ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoover syntyi 11. joulukuuta 1979 Sulphur Springsissä Texasissa Vannoy Fiten ja Eddie Fennellin perheeseen. Hän varttui Saltillossa, Texasissa ja valmistui Saltillon lukiosta vuonna 1998. Vuonna 2000 hän meni naimisiin Heath Hooverin kanssa. Pariskunnalla on kolme poikaa. Hoover valmistui Texas A&M-Commercesta sosiaalityön tutkinnolla. Hän työskenteli erilaisissa sosiaalialan töissä sekä opettajana aina kirjailijan uransa aloittamiseen saakka.

Marraskuussa 2011 Hoover aloitti ensimmäisen romaaninsa Slammed kirjoittamisen ilman aikomusta julkaista sitä. Häntä inspiroi Avett Brothersin kappaleen "Head Full of Doubt/Road Full of Promise" sanoitus "päätä mitä olla ja ole se". Tämän vuoksi hän sisällytti Avett Brothersin sanoitukset koko tarinaan. Muutaman kuukauden kuluttua kirjabloggaaja Maryse Black arvosteli hänen romaaniaan ja antoi sille viisi tähteä, jonka jälkeen Hooverin kahden ensimmäisen kirjansa myynti lähti nopeasti nousuun.

Bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoover julkaisi itse esikoisromaaninsa Slammed tammikuussa 2012 ja jatko-osan Point of Retreatin helmikuussa. Ne pääsivät sijalle 8 ja sijalle 18 New York Timesin bestseller-listalla saman vuoden elokuussa. Atria Kirjat poimi ne ja julkaisi ne uudelleen 10. elokuuta 2012. Sarjan kolmas kirja, This Girl, julkaistiin huhtikuussa 2013.

Slammed[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slammed oli Hooverin ensimmäinen kirja. Se julkaistiin vuonna 2012. Hoover julkaisi romaanin, jotta hänen isoäitinsä - joka oli juuri hankkinut Amazonin lukupalvelun Kindlen - voisi lukea sen. Tämän kirjan menestyksen jälkeen Hoover lopetti aikaisemman työnsä ryhtyäkseen kokopäiväiseksi kirjailijaksi.

Hopeless[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hooverin romaani Hopeless kertoo tytöstä, joka oli kotikoulussa koko elämänsä ennen julkiseen lukioon menoa. Kirja julkaistiin joulukuussa 2012. Se pääsi New York Timesin bestseller-listan ensimmäiselle sijalle 20. tammikuuta 2013, ja pysyi siellä kolme viikkoa. Kirja oli ensimmäinen itsejulkaistu romaani, joka on koskaan ollut listan kärjessä.

Losing Hope[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hooverin seuraava romaani, Losing Hope, julkaistiin heinäkuussa 2013.

Finding Cinderella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finding Cinderella on täysin ilmainen novelli, jonka Hoover julkaisi vuonna 2014. Siinä on useita samoja hahmoja kuin Hopelessissa ja Losing Hopessa. Pokkarissa oli useita bonusominaisuuksia, kuten uusi epilogi ja Hooverin oma "tuhkimotarina".

It Ends With Us[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hooverin äidin ja isän suhteeseen perustuva romaani It Ends with Us julkaistiin vuonna 2016. Hoover kuvaili sitä vuonna 2016 vaikeimmaksi kirjaksi, jonka hän on koskaan kirjoittanut. Romaani sisältää kuvauksia perheväkivallasta. Se on Hooverin mukaan kirjoitettu puolustamaan perheväkivallan uhreja.

It Ends With Us on saanut inspiraationsa Hooverin omasta kokemuksesta kotiväkivaltaisesta kodista. Tämän kokemuksen takia Hoover päätyi työskentelemään sosiaalityössä. Kirjan päähenkilö, Lily, koki perheväkivaltaa nuorena. Lilyn isä oli väkivaltainen vaimoaan kohtaan. Lilyn aikuistuttua hän päätyi väkivaltaiseen suhteeseen. Romaanissa Lily pääsee eroon kotiväkivallasta.

Muut työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2014 julkaistu Maybe Someday oli lyhyen kirjasarjan ensimmäinen romaani, joka kertoo kahdesta ystävästä, jotka kirjoittavat musiikkia yhdessä ja rakastuvat. Muusikko Griffin Peterson loi ääniraidan romaaniin. Lukijat voivat napsauttaa e-kirjan linkkejä tai skannata pokkarissa olevan QR-koodin, joka ohjaa heidät verkkosivustolle, jossa he voivat kuunnella Petersonin luomaa musiikkia.

Never Never, jonka Hoover kirjoitti yhteistyössä Tarryn Fisherin kanssa, jaettiin alun perin kolmeen osaan ja myytiin kolmena erillisenä kirjana. Sen jälkeen se julkaistiin uudelleen yhtenä kokonaisena kirjana.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hooverin kirjoja ja erityisesti romaania It Ends With Us on kritisoitu kotiväkivallan romantisoinnista sekä karismaattinen-mutta-vaarallinen-stereotypian vahvistamisesta. It Ends With Us loppuu päähenkilön Lilyn päätelmään: ”vanhempien täytyy selvitä eroavaisuuksistaan ja tuoda kypsyyttä tilanteeseen, jotta se on paras mahdollinen heidän lapselleen.” Loppua on kritisoitu mm. siten, että Lilyn ja hänen väkivaltaisen miehensä tilanteessa ei ole kyse pienistä eroavaisuuksista, vaan ”vaarallisesta rikollisesta, jolla on historia naisten manipuloinnissa ja vainoamisessa.”[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stop Praising Colleen Hoover's 'It Ends With Us' domesticshelters.org. 10.10.2022. (englanniksi)