Colin Archer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Colin Archer.

Colin Archer (22. heinäkuuta 18323. kesäkuuta 1921) oli norjalainen laivanrakentaja ja laivanrakennusarkkitehti. Archer suunnitteli muun muassa Fridtjof Nansenin laivan Fram ("eteenpäin") vuonna 1892.

Colin Archer oli syntyisin Larvikista. Hänen vanhempansa olivat skotlantilaisia, jotka olivat muuttaneet Norjaan vuonna 1825. Colin Archer asui ja työskenteli maatilalla Australiassa vuoteen 1861. Palattuaan Norjaan hän perusti telakkayrityksen, jossa suunniteltiin ja valmistettiin veneitä ja laivoja. Archerin suunnittelussa aluksen kelluvuus ja merikelpoisuus tulivat tärkeimmiksi asioiksi alusten suunnittelussa. Aluksi hän keskittyikin pelastusalusten ja luotsiveneiden rakentamiseen. Archerin suunnittelema pelastusalus (pituus 14 metriä, leveys 4 metriä, uppouma 36 tonnia) oli tarkoitettu Norjan olosuhteisiin. Vuonna 1867 hän alkoi valmistaa myös jahteja.

Colin Archerin suunnittelemia aluksia on vieläkin käytössä, esimerkiksi pelastusalus Colin Archer RS 1 ja Fridtjof Wiesen RS40[1]. Suomen merimuseon kokoelmissa on vuonna 1898 rakennettu luotsikutteri Pitkäpaasi, jota käytettiin luotsaukseen vuosina 1898–1929 Viipurin luotsipiirissä.[2] Colin Archerin purjeveneitä on myöhemmin uudistettu nykypäivän vaatimuksia varten.

Tunnettuja Colin Archerin suunnittelemia purjeveneitä ovat esimerkiksi hänen itsensä rakentama Asgard (1904), William Atkinin vuonna 1928 rakentama 47-jalkainen luotsivene Regis Voyager ja siitä pienennetty 32-jalkainen Eric. Viimeksi mainitun tyyppisiä aluksia ovat muun muassa maailmanympäryspurjehduksissa tunnetuksi tulleet Vito Dumasin Lehg II ja Robin Knox-Johnstonin Suhaili sekä William Crealockin vuonna 1970 rakentama lasikuituvene Westsail 32. Colin Archer -tyypin jäljitelmiä on rakennettu runsaasti ja malli on suosiossa edelleen. Colin Archer RS1-malli voitti The Cutty Sark Tall Ships’ Races -purjekilpailun vuonna 1983.

Colin Archer Memorial Race -purjehduskilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailun lähtöpaikkana Lauwersooj Alankomaissa ja maali on Larvikissa Norjassa.

Colin Archerin suunnittelema pelastusalus RS1.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frithjof Wiese (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Suomen merimuseo: Luotsikutteri Pitkäpaasi. Viitattu 26.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]