Col d’Aubisque

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Col d'Aubisque
Hôtel des Crêtes Blanches, joka rakennettiin 1950-luvulla korkealle vuorenhuipulle Col d’Aubisquen tien varteen, menetti 30 tonnin painoisen kattonsa heti ensimmäisessä myrskyssä.

Col d’Aubisque on Ranskassa ja Keski-Pyreneillä sijaitseva vuorensola, joka sijaitsee kolmisenkymmentä kilometriä etelään Tarbesin ja Paun kaupungeista. Sola on Pyrénées-Atlantiquesin departementissa, joka on osa Akvitanian aluetta.

Sola on kokonaisuudessaan Ranskan alueella ja se on 1 709 metriä merenpinnasta. Solan käännekohta Col du Soulor on idässä ja se mahdollistaa lännessä olevan Ossaun laakson yhteyden Gave de Pauhun idässä pitkin maantietä, joka kulkee cirque de Litorin, Ouzon laakson yläosassa, kautta.selvennä Tie on yleensä suljettu liikenteeltä talvisin marras-joulukuusta aina touko-kesäkuuhun saakka.

Urheilutapahtumat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan ympäriajo ja Col d’Aubusque on yhdistetty usein toisiinsa ja sola on osa ympäriajon historiaa. Kilpailun alkuvuosina järjestäjät eivät uskaltaneet uhata vuoristoa, mutta jo vuonna 1910 ajettiin ensimmäinen todellinen vuoristotaival juuri Pyreneillä. Tämän jälkeen Ranskan ympäriajon reitti on kulkenut 69 kertaa (vuoteen 2007 mennessä) solan lävitse, eli enemmän kuin joka toinen vuosi. Sola oli maalipaikkana muun muassa Ranskan ympäriajon 16. etapilla vuonna 2007.[1]

Solaan pääsee nopeimmin ja helpoimmin Eaux-Bonnesin kaupungista, jolloin nousua on keskimäärin 7,5 % kilometrillä.

  1. Katso täydellinen luettelo (Arkistoitu – Internet Archive) tämän solan ja ympäriajon historiasta; sekä Mémoire du cyclisme -sivustolta (Arkistoitu – Internet Archive). Lisäksi Dico du Tour -sivustoilta [1] (Arkistoitu – Internet Archive) ja [2] (Arkistoitu – Internet Archive) tietoja solan ja ympäriajon yhteisestä historiasta.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]