Cnidoscolus quercifolius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cnidoscolus quercifolius
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Malpighiales
Heimo: Tyräkkikasvit Euphorbiaceae
Alaheimo: Crotonoideae
Suku: Cnidoscolus
Laji: quercifolius
Kaksiosainen nimi

Cnidoscolus quercifolius
Pohl

Synonyymit
  • Cnidoscolus phyllacanthus
Katso myös

  Cnidoscolus quercifolius Wikispeciesissä
  Cnidoscolus quercifolius Commonsissa

Cnidoscolus quercifolius on tyräkkikasvien (Euphorbiaceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Se on kausivihanta pensas tai puu, joka voi kasvaa korkeimmillaan kahdeksan metriä korkeaksi. Alimmat oksat kasvavat usein jo rungon tyveltä ja runko voi kasvaa 20–35 cm paksuksi. Lajin lehdissä on piikkimäisiä karvoja.

Cnidoscolus quercifolius kasvaa kuivien alueiden metsissä, mäenrinteillä sekä jokien lähellä suosien syvämultaisia, kosteita ja ravinteikkaita kasvupaikkoja. Laji pärjää kuitenkin monenlaisella maaperällä. Lajia tavataan luonnossa Etelä-Amerikassa Brasilian itä- ja koillisosissa.

Cnidoscolus quercifolius -lajin siemenistä on valmistettu elintarvikekäyttöön sopivaa öljyä. Lajia on myös kaadettu paikallisesti puutavaraksi, joskaan sen puuaines ei ole erityisen kestävää tai laadukasta, joten sitä on käytetty vain laatikoihin sekä muihin vastaaviin kohteisiin. Puuta on käytetty myös polttopuuna sekä puuhiilen valmistukseen. Lisäksi lajia on istutettu yhtenä ensimmäisistä puulajeista uudelleen metsitettäville alueille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Cnidoscolus quercifolius IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.6.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]