Clyde McPhatter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Clyde McPhatter

Clyde McPhatter (15. marraskuuta 193213. kesäkuuta 1972) oli merkittävimpiä varhaisia rhythm and blues -laulajia. Hän oli afroamerikkalainen baptisti ja syntyi Durhamissa, Pohjois-Carolinassa.

McPhatter aloitti ammattiuransa Billy Ward and the Dominoes -yhtyeessä vuonna 1950. "Sixty Minute Man" oli huomattava menestys vuonna 1951. Myöhempiin hitteihin lukeutui "Have Mercy Baby", mutta McPhatter jätti yhtyeen 1953 ja perusti The Drifters -yhtyeen. Se sai levytyssopimuksen Atlantic Recordsilta, ja tunnetuimpien kappaleiden joukkoon lukeutuvat "Money Honey", "Such a Night", "Honey Love", "White Christmas" ja "Whatcha Gonna Do".

Jätettyään The Driftersin Clyde McPhatter aloitti soolouran. Ensimmäinen soolohitti "Love Has Joined Us Together" oli levytetty Ruth Brownin kanssa. Hänen tunnetuin laulunsa on "A Lover's Question", joka nousi listoille vuonna 1958. Laulaja sai Britanniassa ainoan listasijoituksensa vuonna 1956 levytyksellä "Treasure of Love".

McPhatter siirtyi MGM Recordsille ja sitten Mercury Recordsille. Hänen 1960-luvun hittejään ovat "I Told Myself a Lie", "Think Me a Kiss" (1960), "Ta Ta", "I Never Knew" ja "Lover Please" (1962). Hän asui 1960-luvun lopulla tilapäisesti Englannissa, mutta palasi Yhdysvaltoihin, jossa kuoli 39-vuotiaana alkoholismin aiheuttamiin sydän-, maksa- ja munuaisvaurioihin. Hänen hautansa sijaitsee George Washington Memorial Parkissa New Jerseyssä.

Rock and Roll Hall of Fame myönsi McPhatterille postuumin paikan vuonna 1987. Hänet on kelpuutettu myös Rockabilly Hall of Fameen.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.