Club-Mate

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Club-Mate -virvoitusjuomapullo (saksalainen versio, 2019).

Club-Mate on kofeiinipitoinen, matee-uutteesta tehty hiilihapotettu virvoitusjuoma. Saksalainen Loscher-panimo alkoi tuottaa sitä vuonna 1924.[1]Club-Matessa on tavallisia virvoitusjuomia hieman korkeampi kofeiinipitoisuus (20 mg / 100 ml)lähde? mutta alhaisempi sokeripitoisuus. Club-Matea myydään 0,33 ja 0,50 litran pulloissa.

Dietenhofenilainen Geola Beverages kehitteli ja markkinoi Club-Maten alun perin nimellä Sekt-Bronte. Juoma tunnettiin vain paikallisesti, kunnes Loscher osti sen ja alkoi markkinoida sitä nimellä Club-Mate. Tuoteperheeseen kuuluu myös jäätee Club-Mate IceT Kraftstoff, jossa on perusversiota hieman korkeampi kofeiinipitoisuus (22 mg / 100 ml)lähde?. Myös Club-Mate-pohjaisia juomasekoituksia on kehitetty, esimerkiksi vodka-mate sekä rommia ja Club-Matea sisältävä Tschunk.

Joulukuussa 2007 Loscher toi markkinoille rajoitetun erän Club-Mate winter editionia, jossa alkuperäiseen reseptiin oli lisätty kardemummaa, kanelia, tähtianista ja sitrusuutetta. Siitä lähtien talviversiota on ollut rajoitetusti saatavilla talviaikaan.

Vuonna 2009 markkinoille tuli Club-Mate Cola ‑kolajuoma.

Marraskuussa 2011 välittäjiä oli Loscherin listauksen mukaan 31 maassa,[2] pääasiassa Euroopassa mutta myös Kanadassa,[3] Australiassa, Israelissa, Turkissa ja Etelä-Afrikassa. Suomessa Club-Matea myydään useissa elintarvikeliikkeissä.

Club-Mate on saavuttanut suosiota eurooppalaisessa hakkerikulttuurissa. Bruce Sterling kirjoitti Wired-lehdessä, että Club-Mate on saksalaisen Chaos Computer Clubin ja sanfransiscolaisen Noisebridge-hackerspacen suosikkijuoma.[4]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]