Clifford Irving

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Clifford Michael Irving (s. 5. marraskuuta 1930) on yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja, joka tunnetaan parhaiten hänen 1970-luvulla luomastaan Howard Hughesin väärennetystä omaelämäkerrasta.

Vuonna 1972 Clifford Irving ilmoitti uutisen, joka oli kirjallisuushistorian suurimpia. Hän ilmoitti julkaisevansa erakkomiljonääri Howard Hughesin elämäkerran. Irvingistä tuli kuuluisa kirjailija ja kirjasta bestseller. Sensaatiomainen kirja salaperäisen miljonäärin elämästä oli menestys.

Hughesin 26 vuotta eristetty elämä sai vauhtia Yhdysvalloissa. Sitten tuli uusi yllätys. Eräästä hotellista Bahamasaarilta tuli salaperäinen puhelinsoitto. Howard Hughes halusi järjestää lehdistötilaisuuden Los Angelesissa. Hughes kertoi puhelimitse muutamalle suurien mediayritysten edustajille, ettei ole edes tavannut Clifford Irving -nimistä henkilöä.

Samalla Hughesin salaperäinen elämä sai käänteen – hän olikin elossa. Hughes kehotti kustantajaa perimään rahansa takaisin Irvingiltä. Hughesin lakimies Chester Davis haastoi Irvingin oikeuteen syyttäen tätä väärentämisestä ja hänen vaimoaan Edithiä petoksesta. Myös Sveitsin pankit alkoivat tutkia salaperäistä 750 000 dollarin talletusta, joka oli tehty H. R. Hughes -nimellä. Myöhemmin kävi ilmi, että Edith Irving oli tallettanut kustantajalta saadut rahat Helga R. Hughes -nimellä. Rahat oli Irvingin mukaan jaettu niin, että Irving saisi 100 000 dollaria ja Hughes 400 000 dollaria. Mutta Irving päätti saada koko potin.

Hän lavasti Hughesille salaisen pankkitilin Sveitsiin nimellä H. R. Hughes. Irvingin tempaus paljastui, kun Hughes soitti kustannusyhtiö McGraw-Hillille. Kirjassaan Irving väitti keskustelleensa Hughesin kanssa eräässä hotellissa. Irving sai kaksi ja puoli vuotta vankeutta ja Edith kaksi vuotta. Vuosia myöhemmin Irving kirjoitti tapauksesta kirjan nimeltä The Hoax (1981) (Vedätys).[1]

Lasse Hallström ohjasi 2006 elämäkertaskandaalista elokuvan Vedätys, jossa Irvingiä esittää Richard Gere. Nykyään Irving asuu Aspenissa, Coloradossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuoden uutistapahtumat kuvina 1972 sivu 32-33 Miljardöörin muistelmat Weltrundschau Verlag AG 1973

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.