Claymore

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Claymore
Claymore-miekan nykykopio
Claymore-miekan nykykopio
Aseen tyyppi Miekka
Alkuperämaa Skotlanti
Palvelushistoria
Palvelusvuodet n. 1400–1700
Valtion käytössä Ylämaat
Valmistushistoria
Tekniset tiedot
Paino 2.2–2.8 kg
Pituus 120–140 cm
Tämä artikkeli kertoo miekasta. Claymore on myös viuhkamiinatyyppi.

Claymore on kahdesta erilaisesta skotlantilaisesta miekkatyypistä englanninkielessä käytetty nimitys. Sana on englantilainen väännös gaelinkielisestä termistä claidheamh mòr, kirjaimellisesti "iso miekka" eli kahdenkäden miekka.

Varsinaiset claymore-miekat olivat käytössä noin vuosina 1500—1650. Ne olivat noin 55 tuumaa (1,4 m) pitkiä, terä oli noin metrin pituinen ja lähes puoli metriä pitkä kahva oli tarkoitettu yksinomaan kahden käden käyttöön. Miekkojen säilät olivat usein mannereurooppalaista tekoa, mutta tavallisesti Skotlannissa suosittiin hieman leveämpää terää kuin mantereella. Leveämpi terä voitiin valmistaa ohuemmaksi ja silti riittävän jäykäksi ja siten sen leikkuuominaisuudet paranivat pisto-ominaisuuksien kustannuksella.

Toisen kerran claymore-nimeä käytettiin erheellisesti skotlantilaisjoukkojen umpiväistimisistä ( gael. dòrn-chur, engl. basket hilt ) miekoista 1700-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Caldwell, David H. (toim.): ”Claymore (kirj. Claude Blair)”, Scottish Weapons and Fortification, s. 378–387. Edinburgh: J. Donald, 1981. ISBN 0-85976-047-2. (englanniksi)
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.