Claudiuksen temppeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Claudiuksen temppelin raunioita Via del Claudian varrella
Claudiuksen temppelin jäännösiä Santi Giovanni e Paolon basilikan kellotornissa.

Claudiuksen temppeli (latinaksi Templum Divi Claudii) oli temppeli, joka rakennettiin Roomaan jumalaksi korotetulle keisari Claudiukselle. Rakennuttamisen aloitti vuonna 54 Agrippina nuorempi. Keisari Nero määräsi työt lopetettaviksi. Tultuaan valtaan keisari Vespasianus antoi määräyksen, että temppeli pitää rakentaa valmiiksi. Valmistuttuaan se oli Rooman suurin temppeli. Sen raunioita on nähtävissä nykyajan Via Claudialla.

Rakennuksen historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Temppeli päätettiin rakentaa paikalle, missä oli sijainnut Claudiusten suvun (gens Claudia) kotitalo. Temppelin jalustaksi rakennettiin 180 kertaa 200 metrin suuruinen terassi, jolle rakennettiin temppeli ja pylväskäytävä ja istutettiin myös puutarha. Terassilla oletetaan olleen Claudiuksen ratsastajapatsaan. Siihen kuului myös nymfaion. Neron aikaiseen temppeliin kuuluneen suihkulähteen jäännöksiä on näytteillä Musei Capitolinissa.

Temppelin myöhemmät vaiheet eivät ole tiedossa. Viimeisen kerran se mainitaan asiakirjoissa vuonna 1217 paavi Honorius III:n bullassa.

Parhaiten nykymaailmalle on säilynyt osa temppelin terassin itäpuolista osaa. Lisäksi sen jäänteitä Santi Giovanni e Paolon kirkon rakenteissa. Osa temppelin jäännöksistä on passionistien luostarin puutarhassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.