Claude Autant-Lara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Claude Autant-Lara (5. elokuuta 1901 Luzarches, Val-d’Oise5. helmikuuta 2000 Antibes) oli ranskalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja, jonka tunnetuin elokuva on kansainvälisesti menestynyt Paholainen ruumiissa (1946). 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa hän oli jonkin aikaa Euroopan parlamentin jäsen.

Claude Autant-Lara vietti osan kouluvuosistaan Lontoossa, jonne hänen pasifistiäitinsä oli paennut ensimmäistä maailmansotaa. Elokuvauransa alussa hän toimi lavastajana ja puvustajana muun muassa Jean Renoirin mykkäelokuvassa Nana (1926), jossa hän myös näytteli.

Autant-Lara oli tuottelias ohjaaja, jonka tuotanto käsittää yli 30 elokuvaa. Niissä hän keskittyi erityisesti juonirakenteisiin ja dialogiin, ja teemana oli usein porvarillisen yhteiskunnan provokatiivinen kritisointi.[1]

Claude Autant-Lara oli nuorena voimakkaan vasemmistolainen, mutta vaihtoi kantaansa oikealle laidalle ja ryhtyi Kansallisen rintaman kannattajaksi. Hänet valittiin 1989 Euroopan parlamenttiin sen vanhimpana edustajana, mutta joutui pian eroamaan loukattuaan lehtihaastattelussa Simone Veilia ja muita keskitysleireiltä selviytyneitä. Hänet erotettiin myös Académie des Beaux-Artsin jäsenyydestä.

Autant-Lara kuoli Antibesissa 98-vuotiaana helmikuussa 2000.

  1. Daley, Suzanne: Claude Autant-Lara, 98, a Film Director, muistokirjoitus The New York Timesissa 9.2.2000. Viitattu 25.9.2015.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Claude Autant-Lara